Nature and Climate Benalmadena

Att köpa fastighet i Spanien kan vara en mödosam affär.

Med värdefulla fastigheter som finns över hela landet kan det ta tid för potentiella köpare att bara begränsa sin sökning till en specifik provins, än mindre en specifik stad.

Andalusien är fortfarande en av de mest prisvärda platserna i Spanien, men detta innebär paradoxalt inte att man behöver kompromissa på livskvalitet.

Städer som Benalmádena utgör den perfekta investeringsmöjligheten eftersom människor i större omfattning får upp ögonen för hur speciell platsen är.

Benalmadena är ett perfekt exempel för denna kontrast mellan områdets naturliga skönhet och klimat och den moderna staden med sina vackra nästlade grönområden och parker i perfekt harmoni som gör staden till en riktig pärla.

Den natursköna staden är uppdelad i tre huvudområden. Den första, Benalmádena Pueblo, är den ursprungliga byn, som har alla kännetecken för en klassisk andalusisk by med traditionella vitkalkade hus på grönskande gräsmattor.

Detta område har visat sig vara en fullkomlig skattkammare av antika artefakter de senaste åren tack vare jordens rika mineraler som har bevarat otaliga bronsåldersfynd perfekt.

Därefter har vi Benalmádena Costa, en stadsbebyggelse längs kusten och stadens sociala nav, komplett med diskotek, hotell, stränder, köpcentrum och den världsberömda småbåtshamnen.

Arroyo de la Miel var en gång en separat by till staden men har sedan dess perfekt assimilerats i Benalmádena där det nu är det huvudsakliga bostadsområdet och där husen nu är heta fastigheter.

Det är härifrån en linbana kan tas till toppen av berget Calamorro, som ger panoramautsikt över Sierra Nevada och Gibraltar. På särskilt klara dagar kan du se konturerna av den marockanska kusten.

Detta är skönheten i Benalmádena - en stad med en orientalisk karaktär belägen i den mest härliga delen av Spanien som har utsikt över det dramatiska landskapet i Nordafrika och är ett av huvudargumenten för att köpa fastighet i Benalmádena för utländska bostadsköpare.

Klimatet är typiskt medelhavsklimat, med milda temperaturer under hela året, och få antydningar om en kall vinterkyla under de kallare månaderna med en medeltemperatur på 19 grader Celsius under hösten och vintern.

I de bergiga områdena frodas unik flora och fauna, inklusive den vita nässlan, stenrosen och mejramliljan.

Området är också översköljt av enbärsbuskar och tallar och det finns otaliga vandringsleder som är perfekta för en utflykt under helgen.

Djurlivet är också ett under, med bergsgetter, ginstkatter, reptiler, örnar, tornfalk och ugglor som ofta upptäcks av skarpögda naturälskare.

Dessutom har valar och annat marint liv setts längs kusten och det finns många guidade båtturer som leds av specialister på marint liv där man får känslan av att vara mitt upp i en Attenborough-dokumentär.

Södra Spanien får sällan den beröm det förtjänar när det kommer till att prata om dess naturliga geografi och djurliv, men det är bara ytterligare en anledning till att det är ett klokt beslut att köpa bostad på platser som Benalmádena.

Iberian Lynx

Till exempel har Spanien sina egen “stora fem”, en mindre känd men inte mindre imponerande grupp djur som är infödda på den iberiska halvön. De är skäggam, spansk kejsarörn, iberiskt lodjur, iberisk varg och eurasisk brunbjörn.

Det iberiska lodjuret är en av de mest sällsynta katterna i världen, men den bästa chansen att se dem i en inhemsk miljö finns i Andalusien.

Benalmádena ligger  i mitten av flyttvägen för många fågelarter som migrerar till Afrika under vintermånaderna med fåglar som vita storkar, gåsgamar, egyptiska gamar, ormörnar och dvärgörnar.

I våtmarksområdena har några av Europas mest spektakulära fåglar som den Större Flamingon, Grågamen och Kungsörnen sitt hem här. Värt att notera är den lilla populationen av Eremitibisen, en av de mest sällsynta fåglarna i världen, som kan hittas i La Barca de Vejer i Cadiz.

När det gäller marint liv levererar området också, med späckhuggare som har setts mellan augusti och september och långfenade grindvalar en bit från kusten, medan de vanliga flasknosdelfinerna, vanliga delfinerna och strimmiga delfinerna också kan ses leka längs de spanska stränderna under hela året.

Dolphins Spain

Staden ligger bara ett stenkast från naturparken Sierra de las Nieves och dess tillhörande spektakulära landskap som är väl värda ett besök, inklusive Pinsapo de las Escaleretas – en naturmiljö byggd på en rad gamla träd som tillhör granfamiljen och en relik av en 20 miljoner år gammal trädart.

De speciella klimatförhållandena, med riklig nederbörd och stora skuggiga områden har gjort det möjligt för dessa spanska granar att överleva som en art exklusiv för området.

Det är som om någon personligen har designat ett ställe som har en häpnadsväckande natur och fantastiskt väder, allt som man kan njuta av om man beslutar sig för att köpa hus i Benalmádena.

Det finns också ett djupt nätverk av kalkstensgrottor som är bland de bästa för att utforska i Europa, såsom Sima GEMS, det djupaste karstområdet i Andalusien och ett av Europas viktigaste förvar för unika klippformationer.

Sedan finns det Mirador del Guardia Forestal som ligger på den norra sidan av parken, och erbjuder enastående utsikt över floden Turón, bergens granskogar och den vita staden El Burgo.

På andra sidan ligger vandringsleden Tajo de Caína som också är ett måste om du äger bostad i Benalmádena och ligger knappt en timmes bilresa bort.

Platsen har fått sitt namn av en kvinna, som sades vara lika djävulsk som Kain och som kastades från toppen av berget av den spanska inkvisitionen.

Leden är Inte för svaghjärtade, svindel- och halkrisken är hög, även om vyerna som ges är verkligen unika.

På grund av allt detta, så kommer Benalmádenas fastighetspriser sannolikt att fortsätta sin uppåtgående bana men om man jämför med platser som Storbritannien och Frankrike, så har vi fortsatt förvånansvärt låga priser. Med tanke på marknadsläget borde du verkligen avsätta lite tid för att fundera på om Benalmádena kan vara den idealiska platsen för dig.

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

When do prices go down? Or do they?

Lotus Jardinana Nyproduktion på Costa del Sol i Spanien!

Schools on the Costa del Sol

Costa del Golf

Related News

 

When do prices go down? Or do they?

September 2023

This is a question we get asked all the time and there are many different opinions about it! At the...

Read More

 

Lotus Jardinana Nyproduktion på Costa del Sol i Spanien!

December 2020

Lotus Jardinana Nyproduktion på Costa del Sol i Spanien! Ett lyxigt lägenhetskomplex i La Cala de Mi...

Read More

 

Schools on the Costa del Sol

April 2020

In Spain, compulsory schooling applies to children and teenagers aged between 6-16 years of age. How...

Read More

 

Costa del Golf

October 2022

With more than 50 golf courses on the Costa del Sol, the region has earned its nickname the ‘C...

Read More