Spanska solkusten och dess stränder!

Ja när man bor här på solkusten så är naturligtvis stränderna en viktig del av livet. Vi har bett våra medarbetare och några vänner att tipsa om sina favoritstränder på Costa del Sol, så här kommer information om några av våra pärlor på Solkusten!

La Cala de Mijas

[caption id="attachment_6866" align="alignleft" width="300"]Våra favoritstränder på Solkusten La Cala de Mijas[/caption]

Stranden i La Cala de Mijas är bred och får ny sand från havsbottnen varje vår. Perfekt strand för att sola, simma och njuta med barnen. Den sträcker sig nästan två kilometer, med flera strandbarer och går förbi La Calas vackra by. Detta en av de längre stränderna i Mijas. Letar man efter lite lugnare stränder så finns det, från La Cala de Mijas riktning mot Calahonda, perfekta stränder för snorkling nära klipporna.

Sitio de Calahonda

[caption id="attachment_3903" align="alignleft" width="352"]Våra favoritstränder på Solkusten Luna Beach[/caption]

Calahonda betyder "den djupa viken" och det beror på att stränderna inte är grunda utan de djupnar ganska snabbt. Andra stränder som t.ex. i Cabopino, Elviria eller Los Monteros har mycket grunda sandstränder med sanddynor (påminner mig om Danmarks stränder) och är idealiska för barn och småbarn. Calahonda å andra sidan, historiskt sett, har inte varit en så populär strand bland turister då den är lite mer dold och stenig när du kommer i vattnet. För någon som älskar dykning och snorkling framför andra sporter är detta helt fantastiskt! Färre människor och mer fisk att se!

Faktiskt så är det något mycket speciellt med området mellan El Faro de Calaburras och Cabopino. Havsbottnen här är skyddad eftersom den har en blandning av Medelhavets och Atlantens subtropiska fiskliv och havsdjur som inte finns någon annanstans i Europa. 

Nämnda område innefattar El Chaparral, La Cala de Mijas, Torrenueva, Miraflores, Riviera del Sol, Calypso, Sitio de Calahonda och Cabopino. Havsbottnen är ca. 30m djup och har stora områden av havsgräset Posedonia som bildar ett underbart ekosystem.

Sätt på ditt cyklop och snorkel så ser du stora fiskbankar bara några meter ut från stranden. Bland de många lava-formationerna finner man olika arter som t.ex. bläckfisk, havsgurkor (en garanti för mycket bra vatten) liksom andra arter. OK, det är ju inte Röda Havet eller Maldiverna men jag vågar nästan säga att det är en av de bästa snorklingplatserna i Europa. 

Senda Litoral

Sedan 2014 har vi stranpromenaden "Senda Litoral" som går från La Cala de Mijas till (nästan) Cabopino. Från denna strandpromenad kan man njuta av det vackra landskapet över sandstränderna längs kustlinjen, fram till den sista orörda sanddynerna  i Mijas Costa, intill Royal Beach i Calahonda.

Längst med strandpromenaden hittar man information på den lokala floran och faunan, både på spanska och engelska. Den bästa delen av stranden, enligt mitt tycke är området mellan Luna Beach och Royal Beach. Det är lugnt med färre människor, så gott om plats. Det finns även två fantastiska restauranger i närheten!

La Viborilla

En av mina favoritstränder är Playa Viborilla. Beläget i Nueva Torrequebrada i Benalmadena Costa, mellan Fuengirola och Benalmadena, finner man denna lilla men mysiga stenstrand. Ett perfekt snorkel-läge då det finns klippor där man alltid ser mycket fisk. Då det är en stenstrand så är vattnet är klarare.

Det finns också en mycket trevlig lokal restaurang, Viborilla, som ligger precis vid klippan ovanför stranden. På terrassen kan man äta en trevlig lunch i skuggan av de frodiga träden medan man njuter av den vackra utsikten! Ni måste absolut prova deras “Sopa de marisco” och almejas! Det finns också andra restauranger kort promenadavstånd från stranden om man skulle önska.

Cabopino

Vår favoritaktivitet på stranden, när vi är ute med en grupp vänner, är en beachvolley och vår favoritplats för det är Cabopino! Playa de Cabopino ligger  i topp 10 bland de mest populära stränderna på kusten, av flera anledningar: rent vatten, massor av bekvämligheter för att hålla dig och dina barn underhållna. Grunt vatten, perfekt för de mindre barnen samt en flytande vattenpark på sommaren - jättekul inte bara för barn utan också för vuxna! Det finns en mängd ”chiringuitos” med bra musik, god mat och dryck där man kan ladda sina batterier efter alla aktiviteter! Den här stranden är känd för sina sanddynor med fin sand där man lätt kan hitta en lugn plats och ta en liten tupplur efter lunch.

[caption id="attachment_7255" align="alignnone" width="300"]Våra favoritstränder på Solkusten Cabopino Hamn[/caption]

Bredvid stranden finns en vacker liten hamn med små privata båtar, några restauranger och kaféer, en idealisk plats att äta en romantisk lunch eller middag. Vi tycker om att åka hit hela familjen för att mata fiskarna, barnen älskar det!

La Carihuela

En av våra favoritstränder på Solkusten måste vara La Carihuela-stranden belägen i Torremolinos. En gammal fiskeby där de lokala fiskarna fortfarande kastar sina nät.

Längst stranden finns det många ”chiringuitos” (strandbar/restaurang) som serverar dagens fångst. De mest typiska rätten är ”espetos” d.v.s. sardiner på en bambusticka, rökt över öppen eld direkt på stranden. Sardinerna serveras med en citronskiva. En annan favoriträtt är ”boquerones” (ansjovis) som kommer från Malaga. En Chiringuito som jag skulle rekommendera här är Playa Miguel.

Strandpromenaden är kantad av affärer, barer och restauranger och har en mycket internationell känsla. Vattnet är klart och grunt med fin sand utan stenar. Helt perfekt för barnfamiljer. Här kan man hyra solstol med parasoll och se världen går förbi. Det finns gott om vattensporter som jet ski, parasailing och kajakpaddling.

Puerto La Marina

På ca. 10 minuters promenad längs strandpromenaden kommer man till Puerto Marina i Benalmadena Costa. Här kan man ta en av många båtturer, shoppa, samt besöka Sea Life Aquarium eller prova en av de många internationella restaurangerna.

För alla som har köpt eller funderat på att köpa en fastighet i Calahonda, Riviera del Sol, Cabopino eller La Cala de Mijas kan det vara bra att veta att här finns vackra skyddade stränder, med färre aktiviteter. Ett alternativ är att åka till en annan strand för dagen, prova några vattensporter och kanske göra en shoppingrunda!

Puerto Marina ligger på 20 minuters bilväg längs A7 motorvägen mot Malaga. Ta av vid Torremolinos och följ bara skyltarna till La Carihuela.

På natten kommer platsen till liv. Det finns många småbutiker och affärer samt med många fler ställen där man kan äta.

Restaurang Casa Juan

Det finns ett torg där man hittar den berömda restaurangen Casa Juan, känd för sina skaldjursrätter som t.ex. hummer, kungsräkor, almejas i vitvinsås eller varför inte en fantastisk Paella. Denna restaurang är lite dyrare, för en måltid med dryck får man betala omkring 40 per person.

I mitten av juli firas ”La Virgen del Carmen”-festivalen i La Carihuela. Det är fiskarnas helgon och enligt folklore skyddar honsjömän. ”Virgen Del Carmen” seglas in på en fiskebåt medan sjömamsklädda barn väntar på stranden och samlas omkring henne medan hon bärs bort från stranden till den lokala kyrkan.

Denna festival varar i cirka 5 dagar och nätter. Familjvänlig då det finns massor av traditionell sång och dans samt ett litet tivoli för barnen.

Bolonia, Tarifa

Om ni har köpt en fastighet eller funderar på att köpa en fastighet i Calahonda eller dess närhet, kommer ni att inse fördelen med detta perfekta läge. Nära till allt som stränder, affärer, köpcentrum, flygplats m.m. Men ibland är det trevligt att utforska andra orter!

Precis förbi Estepona börjar vägarna slingra sig och landskapet ändras till en grönare nyans, husen blir färre, ett och annat kafé / restaurang längs vägen. Vi är på väg till Bolonia, den mest pittoreska stranden belägen stax förbi Tarifa. En nästan 4 km lång nästan vit sandstrand,  framför dig som ett vykort. Min dotter älskar det här, fin sand och klart vatten. Det finns tillräckligt med sandyta för alla, förutom kanske i Augusti)!

Sanddynor

Det finns några butiker som öppnas under en delar av året. Vissa är vanliga affärslokaler i privata hus som gjorts om. Jag gillar det faktum att varje butik är unik och således mer spännande. En gång gjorde jag misstaget att glömma solkräm hemma och gjorde därför ett impulsinköp. Till min dotters glädje hade glitter solkrämen som sitter i flera dagar!

Landskapet bakom stranden är spektakulär. En nästan fullständig romersk ruin och ett diskret litet kafé som bjuder Andalusiska läckerheter och sedan en vild landsbygd. Inga villor, bostadsområden etc. Det är nästan som om tiden har stått still. All natur och historia gör detta till en unik plats för alla och nästan magisk för barn!

Detta är några idéer av våra favoritstränder på Solkusten!

Playa Las Chapas / Ranchon Cubano

Jag rekommenderar verkligen att ni besöker den här stranden som ligger öster om Marbella. Det är en "Chiringuito" (restaurang / strandbar), med två olika terrasser belägen direkt på sanddynorna med utsikt mot havet.

Här är alltid en underbar stämning - speciellt på helgerna. Den perfekta tiden, för att hitta parkeringsplats, är kring kl. 13.00. Vi brukar först äta lunch på en av terrasserna, med fötterna i sanden och bara njuta. 

Därefter tillbringar vi resten av eftermiddagen på stranden med skön bakgrundsmusik från baren. Vid ca. kl. 18 så har Ranchon Cubano en grupp som spelar Kubansk och Latinsk musik och då fylls dansgolvet med dansande par som älskar just Salsa och Bachata. Helt underbart!

Om ni tycker om denna typ av musik så kan jag garantera att ni blir kvar hela kvällen, dansande med kanske ett glas Mojito i handen.

En perfekt plats att ta med era vänner för att få en unik upplevelse på stranden!

 

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

Our Favourite Beaches Costa del Sol

Spanish Property Sales Continue to Rise in 2016

Écoles sur la Costa del Sol

StartGroups favourite urbanisations and developments

Related News

 

Our Favourite Beaches Costa del Sol

April 2020

Costa del Sol and it's beaches. An important part of our life on the coast is its beaches. We asked...

Read More

 

Spanish Property Sales Continue to Rise in 2016

June 2017

The Ministry of Development recently released some new figures indicating that things are still look...

Read More

 

Écoles sur la Costa del Sol

November 2020

Écoles sur la Costa del Sol! En Espagne, l'école obligatoire s'applique aux enfants et adolescents â...

Read More

 

StartGroups favourite urbanisations and developments

March 2020

StartGroups favourite urbanisation's and developments; Most of the properties on the Costa del Sol a...

Read More