Skolor på Costa del Sol

Skolor på Costa del Sol

I Spanien är det obligatorisk skolgång för barn och ungdomar mellan 6-16 år. De flesta små börjar dock redan det år de fyller 3 år i ”educación infantil” (förskola). Många elever fortsätter de sista två åren som erbjuds mellan 16-18 år, ”Bachillerato” (gymnasiet/A-level).

Det finns olika typer av skolformer att välja på och det är naturligtvis viktigt att utforska alla alternativen innan man bestämmer sig för vilken skola som passar just ditt/ert barn. Här kommer lite alternativ på skolor på Costa del Sol!

Svensk skola 

Kanske det mest naturliga valet när man flyttar hit från Sverige under ett fåtal år, är att försöka komma in på någon av de svenska skolorna här på kusten. Vi har en skola i Marbella/Nueva Andalucia-området som inriktar sig till barn mellan 3-12 år. Den större skolan ligger i Fuengirola som erbjuder förskola upp till sista året i gymnasiet. De sista åren har vi erfarit lång kö på dessa skolor. Det kan därför vara bra att kontakta skolorna i god tid, så att man vet om man får plats eller inte. Dessa skolor tar ut en terminsavgift och är alltså inte gratis. Dock tillåter en del kommuner i Sverige att man får ta med sig sin skolpeng hemifrån. Det finns strikta regler på vad som gäller och det bästa är att kontakta din kommun för att se om ni kan vara berättigade.

Spansk kommunal skola

Om man ska stanna i Spanien en längre tid, så är det en bra ide att undersöka de kommunala skolorna. Kvaliteten på undervisningen och faciliteterna skiljer sig en hel del mellan olika kommunala skolor så man ska vara lite försiktig. Skolan är gratis och man måste anmäla sig i mars för septembers intag samma år. Man inhandlar material som pennor, anteckningshäften, miniräknare, blockflöjt (!) e.t.c samt böcker vilket brukar komma upp till ca. 300 euros per termin. Vissa kommuner erbjuder böcker utan kostnad.

I det kommunala skolorna på Costa del Sol så finns det ingen som helst inskolning, det spelar ingen roll hur ungt barnet är. Detta kan tyckas konstigt för oss svenskar, men i Spanien verkar det fungera och man får ju ta seden dit man kommer. Tårar de första dagarna, men sedan brukar det gå bra.

Mat

Barnen med sig egen mat, men då de slutar redan kl. 14.00 så förväntas de äta sitt ”riktiga” mål mat hemma. Således brukar den medhavda lunchen vara smörgås, juice, yoghurt eller liknande. Vissa barn, vars föräldrar är låginkomsttagare kan få stanna kvar på lunch i skolan efter kl. 14.00. Dock måste föräldrarna uppvisa inkomstbevis. På så kunna hamna i rätt kategori för att erhålla denna förmån. Skollunchen är alltså inte för alla barn såsom vi har det i Sverige.

Stadier

Man delar upp de obligatoriska åren i ”educación primaria” som är 6-12 år och ”educación secundaria” som är för de äldre barnen mellan 12-16 år. Skulle en elev inte få godkänt på sina prov som tas i slutet på året, så måste eleven gå om hela årskursen! Detta är faktiskt inte helt ovanligt, eftersom det inte alltid finns resurser på plats för alla typer av barn, såsom extra språkundervisning eller annan hjälp som kan behövas.

Den frivilliga spanska skolgången för ungdomar mellan 16-18 år (Bachillerato) förbereder eleverna för universitetsstudier. Vi har många bra universitetsstäder på Costa del Sol, såsom Granada, Cordoba, Malaga och Sevilla.

Privata skolor

Det finns flera privata alternativ, i tillägg till de svenska skolorna. De privata skolorna här på kusten är alla avgiftsbelagda. Det är bäst att ta kontakt med skolan för att höra vad som gäller. Som en riktlinje, räkna med ca. 700 euros i månaden eller mer, plus mat, böcker och skolresor e.t.c.

Återigen, om man ska stanna här på längre sikt så är spanska privatskolor ett bra alternativ till de kommunala. Dessa erbjuder ett färre elevantal i klasserna, olika sportfaciliteter, musikklasser och skolresor utomlands. Salliver i Los Pacos i Fuengirola, Alborán i Las Chapas eller San Jose i Guadalmina är några exempel på spanska privata skolor. De har alla mycket gott rykte och ligger högt på listorna då spanska skolor rankas. En av fördelarna här, i tillägg till det låga elevantalet, är språkundervisningen på engelska och även andra språk. Något som det kommunala skolorna tyvärr inte kan prioritera.

Engelska skolor

Privata engelska skolor är populära, till exempel Aloha College i Nueva Andalucia, Laude i San Pedro, Swans i Marbella, The English International College i El Rosario nära Elviria, St Antony’s nära La Cala, Mijas Costa eller The British College i Torremuelle, Benalmadena. Dessa skolor undervisar efter den brittiska modellen och ger således möjligheten att söka till brittiska eller amerikanska universitet.

Alla privata skolor på Costa del Sol erbjuder hämtning och lämning av barn men då till en extra kostnad. De mindre barnen äter lunch (också till en extra kostnad) medans de äldre har med sig mat eller köper något enklare i skolans kafeteria. De privata skolorna slutar kl. 16.00 men de har dock olika eftermiddagsaktiviteter som man kan anmäla till.

En av de märkligaste skillnaderna mellan skolor i Sverige! De dagar då eleverna har idrottsundervisning, generellt två gånger i veckan, har de sportkläder på sig hela dagen. Inga omklädningsrum eller duschar finns och det spelar ingen roll om idrottslektionen är först, innan lunch eller i mitten. Hela klassen går i ”gympakläder” hela dagen! Detta gäller både de kommunala och de privata institutionerna.

Tvåspråkiga och Internationella skolor

På kusten finns dessutom en finsk, en tysk skola i Ojen, en fransk skola i Malaga och en norsk skola i Benalmaden. ”Lördagsskolor”  för barn finns på t.ex. danska, holländska och kinesiska för att nämna några alternativ.

I stora drag är urvalet stort. Vad som passar just ditt barn kommer förmodligen inte vara likadant som någon annans barn.

Lycka till. Hör gärna av er till mig om ni vill ha lite råd.

Av: Jennifer Clarke

jennifer@startgroup.com