Culure in Benalmádena

Benalmádena är känt för sina kulturella festligheter. Till skillnad från stora delar av Europa, hyllar Spanien och specifikt Andalusien, fortfarande Spaniens religiösa och kulturella arv med en glöd som inte syns i resten av Västeuropa.

Detta är en av många anledningar till att köpa bostad i Andalusien och Benalmádena i synnerhet, men som man ofta förbiser när man jagar hus på Costa del Sol.

Den tredje söndagen i juni varje år äger Pilgrimsfesten i San Juan rum, ett enormt spektakel som kulminerar natten mellan den 23:e och 24:e i att "júas" (trasdockor fyllda med sågspån) bränns över stränderna i stad till hyllning till det store helgonet.

Det är unika fester som dessa, som besöks av människor från alla samhällsskikt, som gör Benalmádena till en så speciell plats och varför många alltmer köper bostäder här.

På andra håll är Carmen-festivalen i juli inte heller att missa, med huvudfirandet den 16:e då jungfrun bärs i procession från kyrkan i Bonanza till hamnen innan hon sedan förs ut till havs av en flottilj av båtar för att välsigna vattnet följt av ett enormt fyrverkeri som börjar på Club Nautico i Puerto Marina.

Juli är en stor månad för staden, med sommarfestivalen som också äger rum med ett omfattande program med teater, musik och film i Paloma-parkens auditorium.

Sedan är det processionen av Corpus Christi på våren, som är ett av de mest populära firandet i Benalmádena där invånarna pryder sina balkonger och gator med blommor i ett firande av påsk ackompanjerat av musik och festligheter för ett extravagant påskfirande.

Men firandet i Benalmadena är inte på något sätt begränsade till kristna högtider.

Arab Souk Benalmadena

Staden är också värd för en arabisk souk i slutet av augusti för att fira dess moriska arv, där raffinerade arabiska rätter visas upp samt popup-marknader för kryddor och te och hantverksvaror som ligger mellan Jardines del Muro och Plaza de las Tres Culturas. De levande ljusa gatorna är fyllda med stånd av underhållare och gatuförsäljare för att bilda en tillfällig basar som är mycket älskad av lokalbefolkningen.

Det är denna anda av religiös pluralism och tolerans som gör staden Benalmádena så eftertraktad och varför köp i Benalmádena också ger dig tillgång till något mer än bara tegel och murbruk.

Det ger dig också möjlighet att få kulturellt berikande upplevelser samtidigt som du njuter av stadens enastående väder, charmiga människor och unika fritidsaktiviteter.

Det finns också ett sagoläsnings-maraton för barn i september, en av de största festivalerna för muntligt berättande i Europa.

Berättelser av alla genrer och intrig talas för att väcka fantasin hos den yngre generationen som följs av en härlig gatuparad.

Carnival Benalmadena

Sedan är det karnevalen i februari, en favorit för HBT+-gemenskapen med en parad av dragqueens samt den lockande Ruta del Tapeo (Tapas-rutten) tillsammans med modevisningar, musikuppträdanden och filmvisningar för ett hälsosamt firande av mångfald.

Det är extraordinärt att en sådan stad slår så mycket över sin vikt när det gäller kultur och innebär att att köpa bostad i Benalmádena är att också köpa en förstklassig biljett till en rad kulturevenemang under hela året.

Den bestående populariteten för Spaniens religiösa festivaler trots landets nedgång i religiositet är ett bevis på Spaniens religiösa pluralism och tolerans och Benalmádena är ett av de bästa exemplen på detta fenomen.

Det religiösa arvet fortsätter att firas på ett sätt som är välkomnande och accepterande av alla, oavsett var man kommer ifrån och både utlänningar och infödda träffas mindre av religiösa skäl och mer för att uppleva en sorts kulturell gemenskap som har etablerats här som lockar både gamla och unga.

Det är således ett av de finaste exemplen i Spanien på integration av människor från alla olika bakgrunder, och står som en verklig framgångssaga av olika kulturer som samexisterar i harmoni, vilket bidrar till tjusningen med att köpa fastigheter i Benalmádena.

Castillo de Colomares Benalmadena

Stadens arkitektur är också ett under, med Castillo de Colomares som kanske det finaste exemplet. Slottet byggdes 1994 för att hedra den berömda upptäcktsresanden Christopher Columbus. Med utsikt över floden Arroyo Lagar, avskärmar sig den distinkta arkitekturen från traditionell andalusisk stil, vilket ger upphov till en oefterhärmlig, nästan brutalistisk stil som gör det till den perfekta utflykten.

Totalt täcker slottet en yta på 1 500 meter och är paradoxalt nog det största monumentet i världen tillägnat Columbus samtidigt som det innehåller den minsta kyrkan i världen på knappt 2 kvadratmeter.

När folk tittar på att flytta är de ofta stela när det gäller den specifika platsen och utländska köpare i Spanien är normalt obekanta med staden Benalmádena, med många som dras till mer kända platser.

Det är förståeligt, det känns som ett säkrare kort att investera i fastigheter i Andalusien på en plats som folk har hört talas om och redan har positiva associationer till.

Men det finns vissa platser i Spanien som har en unik kulturell identitet sammanflätad med fantastisk arkitektur och bostadsyta som du kanske ångrar att du inte övervägde om du skulle fundera på att investera i fastigheter.

Benalmádena har en berömd historia som går tillbaka till bronsåldern, efter att ha ockuperats av de gamla fenicierna och romarna, såväl som den moriska bosättningen.

Kolonisatörer har kommit och gått, men var och en av dem upptäckte undret i denna lilla men distinkta stad inbäddat på södra delen av den iberiska halvön.

Kolonialtiden är sedan länge förbi och staden har sömlöst anpassat sig till att bli ett populärt turistmål.

Trots allt detta har staden aldrig förlorat sin särpräglade charm som har gjort den till ett så eftertraktat resmål och framstår nu som den idealiska platsen för att köpa fastigheter, som blandar modernitet med klassicism och kultur med nytta.

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

Pascal van der Woude - certified real estate agent in Spain

Properties for Rent

StartGroups favorit komplex och nybyggda projekt

Winter is the Best Time to Buy

Related News

 

Pascal van der Woude - certified real estate agent in Spain

December 2023

What brought you to Spain and how long have you been on the Costa del Sol?   I have been livi...

Read More

 

Properties for Rent

May 2019

Properties for Rent on Costa del Sol As a service to our clients, we offer property management and r...

Read More

 

StartGroups favorit komplex och nybyggda projekt

June 2020

StartGroups favorit komplex och nybyggda projekt; De flesta fastigheterna på Costa del Sol ligger in...

Read More

 

Winter is the Best Time to Buy

February 2015

Buying a property is a big step, not matter where. But if you’re already living in Costa del Sol or...

Read More