Hur ser fastighetsmarknaden på Costa del Sol ut just nu?

Det vanligaste frågan som jag fått och försökt svara på nästan varje dag sedan 2001 är: ”How is the market?” Kanske jag är jävig men för mig verkar folk i allmänhet minst lika intresserade av att veta hur den spanska fastighetsmarknaden går som att veta hur det går för CF Malaga i ”La Liga”. Frågan engagerar och det finns som alltid en massa åsikter och statistik.

Eftersom vi jobbar med kunder från många olika länder så pratar jag ofta med olika typer av människor och märker att situationen i ”hemlandet” ofta speglar sig i kundens egen uppfattning om marknadsläget. När nya amorteringskrav dyker upp i Sverige så blir svenskarna mer försiktiga, om pundet stiger blir britterna mer köpbenägna och när oljepriset går upp blir norrmännen mer positiva. Det intressanta för oss som mäklare är att det alltid finns intresserade köpare inom Europa, men inte alltid från samma länder. Tack vare att vi talar sju språk har vi alltid hittat köpare till våra objekt, till och med under kris åren.

Men för tillfället är den enkelt att svara på frågan: - Priserna går uppåt! Både på nyproduktion - där man sällan hinner bygga klar innan projekten är slutsålda - som på begagnade bostäder.

I Spanien som helhet såldes 532 726 bostäder i 2017 vilket är en ökning på hela 15,6% sedan 2016.

I Malaga provinsen blev hela 27 645 bostäder sålda i 2017, vilket är fjärde plats i Spanien efter Madrid, Barcelona och Alicante. Medelpriset för en bostad i Spanien var 2017 144 000 Euros, vilket ska jämföras med bottenpriset från 2014 som var 135 000 Euros. Så uppåt pekar det! Men vi har fortfarande långt kvar till 2008 års nivå på 188 000 Euros.

När det gäller nyproduktion så ligger Malaga provinsen på andra plats vilket innebär 10,6% av hela Spaniens nyproduktion byggs här just nu! Bara Madrid har fler nya projekt. Stora internationella fonder investerar gigantiska summor på Costa del Sol.

Bankerna har sedan 2016 ”öppnat kranen” och finansierar gärna, men är noga med att kontrollera kundens ekonomi innan. Detta är givetvis positivt för marknaden i långa loppet.

Det börjar nu bli svårt att hitta bra lägenheter i de lägre prisklasserna där det för två år sen fanns en massa att välja på. Samma gäller för villor där det blir svårare och svårare att hitta något bra under 500 000 Euros. Det blir allt vanligare med prisökningar än med prissänkningar.

När det gäller nyproduktion så kan man fortfarande få köpt till bra priser om man är med från början – priserna stiger i takt med bygget och det rör sig ofta över 20%.

Om man vill investera så är det just nu intressant att höra med sin mäklare när nya projekt lanseras.

Eftersom bankerna ofta vill att 30-50% av projekten ska vara reserverade innan de finansierar så är byggarna är alltid intresserade av att snabbt sälja de första 30% av projekten = rabatterade priser!

På StartGroup har vi lanserat flera spännande projekt under åren. 2018 har vi två större projekt att lansera och vi har redan nu stort intresse från vår kundbas.

Marknaden är på uppgång och nu är det är definitivt köpläge i solen!

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

Buy bank repossesions in Spain?

Costa del Golf

Things to do in Benalmádena

Ons team van makelaars

Related News

 

Buy bank repossesions in Spain?

September 2020

Bank repossessions in Corona times? Lots of clients contact us in their search for cheap bank reposs...

Read More

 

Costa del Golf

October 2022

With more than 50 golf courses on the Costa del Sol, the region has earned its nickname the ‘C...

Read More

 

Things to do in Benalmádena

August 2022

The town of Benalmádena is steeped in an illustrious history, having been occupied and conque...

Read More

 

Ons team van makelaars

November 2017

Wie zijn we?

Read More