Fastighetspriser Costa del Sol 2020 Corona prognos!

Vad händer nu? Kris och panik? Möjligheter? Allt?

Av Christofer Fogelberg, VD StartGroup

"<yoastmark

Med den nuvarande situationen med generell karantän och krissituation i stora delar av världen ställer många av våra kunder den logiska frågan; Vad händer nu?
Under de senaste veckorna har jag läst ett antal olika prognoser från olika håll. Från de stora spanska ekonomiska tidskrifterna som Expansion till svenska DI och norska E24. Från ekonomer till experter inom mäklarbranschen och bankvärlden. Till slut lokala mäklar-förmågor på Costa del Sol som givit scenarion med allt från katastrof till business "as usual", troligen beroende på vad som passar dem själva bäst. Oavsett här kommer vår prognos för fastighetspriser Costa del Sol 2020; Corona!

En sak är säker: Ingen vet.

Jag ska ge er min bild som jag har just nu, men varnar givetvis för att det är min personliga åsikt som är tagen ur mikro-perspektivet ”bostadsförsäljning på Costa del Sol” och baserat på mina 19 år inom branschen. Men jag tycker att många missar mikro-perspektivet i sina analyser; journalister använder sig ofta av statistik för hela Spanien och missar den speciella situation som vi har på Costa del Sol.


En stor del av marknaden på Costa del Sol utgörs av utlänningar som investerar och/eller köper ett andra hem. Det sker ju inte i andra landskap som t.ex. Extremadura, la Rioja eller Navarra. Därför blir det fel att använda sig av statistik för hela Spanien för att försöka spå framtiden här. Vi har många nationaliteter med många olika valutor.
Jag har sett många analyser som understryker skillnaderna med den senaste krisen, mest angående bankernas situation och att denna kris inte framkallats ur lånesektorn såsom den förra. Det stämmer ju, men jag tror det är mer intressant att se vilka likheter som finns och, fram för allt, vilka särdrag som man kan dra nytta av.

Köpare

Ur egen synvinkel kan jag säga att den förra krisen banade väg för vårt företag tack vare att priserna gick ned ordentligt. Många av våra kunder från t.ex. Skandinavien hade en mycket stark valuta mot euron. År 2012 sålde vi rabatterade bostäder till svenskar som då fick en växelkurs på 8,18; 100 000 Euros kostade 818 000 SEK. Nu i början av maj 2020 kostar 100 000 Euros runt 1 070 000 SEK. Det vill säga att valutan var billig då men dyr nu för svenskar.


Vi kan också förutse att priserna onekligen kommer att gå ned i år då efterfrågan kommer att vara låg och främst baseras på spanska köpare. Det tar lite tid för marknaden att hitta sin botten-nivå innan den går upp igen och ingen vet när det vänder. Men personligen tror jag att återhämtningen kan gå mycket fortare denna gång, då intresset är fortfarande stort. Så tiden att hitta "bargains" kan blir kort. Vårt företag har fortfarande sålt bostäder under karantän tiden – utan att ha kunnat visa dem fysiskt!

Säljare

Men om det är dyrt för svenska köpare är det onekligen ett gyllene tillfälle för de svenskar som vill sälja in bostad – de får ju mycket fler kronor per euro! De som är snabba att justera priser är de som kommer att sälja snabbt. Om man väntar för länge kommer resten av marknaden också justera priser och då är objektet inte så attraktivt längre utan blir en i mängden.


Priserna kommer att gå ned och det är dåliga nyheter på kort sikt för de som köpt bostad de senaste två åren och nu vill sälja. Kronkursen hjälper dem inte så mycket. Men de som köpt i t.ex. september 2017 hade en valutakurs på 9,50 och nu får man 10,70. Så på valutan gör man en vinst på 120 000 SEK per 100 000 Euros, cirka 11%. Det betyder, i förenklade termer, att man kan gå ned 11% i pris utan att förlora pengar. Den möjligheten har inte andra europeiska säljare inte ska växla sin valuta.

Investerare

Varje kris ger möjligheter! Våra investerings kunder har bett om vår prognos för Fastighetspriser Costa del Sol 2020 Corona sedan början av krisen. Keep it simple!  Om du är investerare är mitt tips att ha nära kontakt med en väl etablerad mäklare i det område du är intresserad i. De har ett stort kontaktnät och ofta kommer det in ”bargains” som inte hinner ut på marknaden utan köps direkt av mäklarens registrerade kunder.

Vad händer med alla mäklare? 

Jag tror att det, i likhet med förra krisen, kommer att ske en välbehövlig utrensning. Det är inte normalt att ha så många ”mäklare” som inte ens talar språket i det land de jobbar i och inte respekterar lagar och regler. Den 28 april skrev tidningen El Economista en prognos att upp till 15 000 mäklarbyråer går i konkurs i år. Resultat: upp till 35 000 arbetslösa mäklare i Spanien , cirka 25%. På Costa del Sol kommer det tillika bli en Darwinistisk utrensning där bara de bästa överlever. Men jag tror att det kan bli positivt för kunderna.

Oavsett hur det blir så ser vi fram emot ett mycket intressant år!

Fastighetspriser Costa del Sol 2020 Corona prognos Maj.

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

3 Tips for a Smooth Property Sale

Purchasing a Second Home in Calahonda

La Cala de Mijas info and property for sale

La Cala de Mijas Street Market

Related News

 

3 Tips for a Smooth Property Sale

April 2017

As usually happens at the start of every year, the property market starts to gather momentum. Here o...

Read More

 

Purchasing a Second Home in Calahonda

March 2015

You have been thinking about it haven’t you?  The big move, and wondering what a second home on the...

Read More

 

La Cala de Mijas info and property for sale

May 2018

LA CALA DE MIJAS Fairways la cala golf is a few minutes’ drive from the bustling village of La Cala...

Read More

 

La Cala de Mijas Street Market

May 2018

[caption id="attachment_2567" align="aligncenter" width="300"] La Cala de Mijas Street Market Spices...

Read More