7 tips för att köpa bostad på Costa del SolNär man ska köpa bostad i utlandet är det mycket att tänka på.
Om man får rätt hjälp från början så blir resan mycket enklare och behagligare. Det i särklass viktigaste är att kunna få hjälp efter köpet. När allt är nytt blir det många frågor! Här är svar på några av de vanligaste frågorna som jag under mina 16 år som mäklare på Costa del Sol får av ”first time buyers”;

1. Vad ska jag tänka på när jag väljer Mäklare?

Välj en licensierad mäklare med erfarenhet! Efter att mäklaryrket avreglerades i Spanien 1999 så kan faktiskt vem som helst agera mäklare. På Costa del Sol finns tusentals mindre aktörer som inte har någon som helst licens, inget kontor, och kanske inte ens talar spanska. Det blir svårt att få hjälp av dem om något går fel…
Kontrollera att mäklarfirman som du tänkt använda dig av har mäklarlicens; de spanska motsvarigheterna till mäklarsamfundet heter G.I.P.E. och A.P.I. Håll utkik efter det! Internationella franshise märken är ingen garanti för kunden.
Kolla också att din mäklare har ett etablerat kontor, erfarenhet och kan språket! Be gärna om referenser – helst från någon som köpt för några år sen som kan ge en helhetsbild av den service de fått både före och efter köpet.

2. Kan alla mäklare sälja alla objekt?

Ja, nära på i alla fall. På Costa del Sol används den amerikanska MLS modellen. Det innebär att de flesta mäklare lägger upp sina objekt i en gemensam databas och delar provisionen när de gör en gemensam försäljning. Den ena mäklaren har objektet till salu och den andra kunden. Det finns många fördelar med detta system. Bland annat kan du som kund jobba med en speciell mäklare som du känner dig trygg med. Nackdelarna är att det tyvärr inte finns några inträdeskrav för mäklarna att delta i MLS systemet. Vissa har inga egna fastigheter att bidra med, utan satsar enbart på att köra runt kunder från den ena mäklaren till den andra. Även om det i princip inte kostar något extra att använda sig av två mäklare så är det klart att en köpare kan få ett bättre pris ju färre aktörer det är som ska ha betalt i slutändan. Därför kan det vara bra att leta upp en mäklare som har många egna objekt, det garanterar nästan alltid att de har rätt erfarenhet och kan området de jobbar i. Dra nytta av deras erfarenhet!

3. Måste jag använda en advokat och vad kostar det?

Många internationella köpare använder sig av advokat för slutföra köpet. Det är inget krav men har många fördelar om man inte vill komma och skriva på alla papper själv. Advokaten tar normalt 1% plus moms av köpesumman i avgift och då ingår en oberoende kontroll av fastigheten, att söka NIE nummer (skatte ID för icke residenta), att öppna bankkonto, el och vatten kontrakt. Man kan ge en fullmakt till advokaten att skriva på alla kontrakt och lagfart vilket gör det extra smidigt – allt är klart när du kommer och du kan flytta rakt in.
Det är dock inget krav och en licensierad mäklare gör alltid en kvalitetskontroll av fastigheten oavsett, så att du kan känna dig trygg. Både advokat och mäklare ska ha ansvarsförsäkring – fråga om det.

4. Hur lång tid tar det innan jag kan flytta in?

Detta är en överenskommelse som mäklaren gör upp om mellan köpare och säljare och det finns inget skrivet i sten. Men normalt sett cirka fyra veckor om köparen inte behöver ett spanskt banklån och sex till åtta veckor om ett spanskt banklån erfordras.

5. Ska jag ta ett lån i Sverige eller Spanien?

Köpare från EU (och ESS) land kan normalt få upp till 70% i lån i Spanien med bostaden som säkerhet. Det finns lån med både rörlig och fast ränta. Skillnaden är att uppstartnings avgifterna är högre i Spanien än vad den är i t.ex. Skandinavien. Hypotekslånet har en egen lagfart som skrivs inför Notarie och som sedan måste registreras i fastighetsregistret. Det ska betalas en stämpelskatt som heter AJD och banken tar oftast en öppningsavgift på 1% av lånesumman. Totalt kostar det i avgifter och skatter mellan 2,8-3% av lånesumman.
Banker i andra länder, t.ex. Skandinavien, vill ogärna ta pant i den spanska bostaden men kan ofta erbjuda alternativ om man har fast egendom i sitt hemland att sätta som säkerhet. Etablerade mäklare erbjuder bra lån från lokala banker och hjälper till med översättning av alla dokument.

6. Om jag vill bygga om eller renovera – vem kan hjälpa mig?

Alla mäklare med erfarenhet kan sätta dig i kontakt med byggare. Vissa av mäklarna erbjuder också en total service med project management av renoveringen. Det innebär att du väljer vad som ska göras, vilka material du vill ha och sedan kan du tryggt kan luta dig tillbaka. När du kommer tillbaka till din bostad är renovationen klar. Som alltid är det bäst att be om minst tre referenser och be alltid om ett fast pris!

7. Var kan jag köpa möbler?

På Costa del Sol finns allt från IKEA till super exklusiva Roche Bobis. Om man inte är typen som kör till IKEA och skruvar möbler så kan man antingen köpa en möblerad bostad eller använda sig av en designer. Flera av möbelaffärerna har designers som hjälper dig att delvis eller helt möblera din bostad utan extra kostnad! De kan göra det utifrån din egen budget. En lägenhet med två sovrum kan möbleras helt och hållet för cirka 6000 Euros, men normalt sett kostar det 10 – 12 000 Euros.

Var inte rädd att ställa frågor innan du sätter igång.

Om arktikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i de spanska mäklarsamfundet G.I.P.E. och europeiska C.E.P.I.
Christofer är från Göteborg, Sverige men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklar-företaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag och är exklusiv handling agent för macro-projektet Jardinana i La Cala de Mijas.

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

Écoles sur la Costa del Sol

Eventos Culturales Costa del Sol!

Culture in Benalmádena

Costa del Sol Property, and the Good News You’ve Been Waiting for

Related News

 

Écoles sur la Costa del Sol

November 2020

Écoles sur la Costa del Sol! En Espagne, l'école obligatoire s'applique aux enfants et adolescents â...

Read More

 

Eventos Culturales Costa del Sol!

April 2020

¡Hay tantas cosas que hacer en la Costa del Sol! Le preguntamos a nuestro personal, colaboradores y...

Read More

 

Culture in Benalmádena

September 2022

Benalmádena is renowned for its cultural festivities. Unlike much of Europe, Spain, and speci...

Read More

 

Costa del Sol Property, and the Good News You’ve Been Waiting for

July 2015

There is now good news surrounding development and housing sales on the Costa del Sol. New construct...

Read More