När ni funderar på att köpa en bostad på Costa del Sol i södra Spanien så kanske ni föreställer er själva på stranden eller på  golfbanan. Men det finns mycket mer att hitta på för att variera om man vill. Varför inte prova en utav de  många fantastiska dagsturer som finns! Så mycket kultur och spännande evenemang! Var någon annanstans kan man faktiskt åka skidor på morgonen och vara på stranden på eftermiddagen? Eller besöka Afrika över en dag? Varför inte besöka Alhambra i Granada eller det vackra Sevilla? Här kommer några av våra dagsutflykter på Costa del Sol!

Utflykt till MALAGA - av Jennifer Clarke

Något som vi brukar göra då och då i vår familj, är att ta oss in med tåg till Malaga från Fuengirola. Dessa tåg går var tjugonde minut och är mycket punktliga. Vi bokar ett "hostal" för natten, ett enklare hotell i "Centro Histórico" (Gamla stan) i Malaga och njuter av pulsen och stadslivet under en kväll. Tapas, som "gambas pil-pil", jamón serrano, flamenquines och salmorejo på olika restauranger, följt av cocktails på en av de fantastiska takterrasserna som flera olika hotell erbjuder.  En av våra favoriter, med en otrolig utsikt över Malaga är La Terraza Oasis, nära Carmen Thyssen museet. Till frukost beställer vi till oftast "Churros con chocolate" - se till att prova denna typiska frukost i en av stadens många "Churrerías"

Saker att göra

Lite tips på annat om ni är förstagångsbesökare i Malaga. Monte Gibralfaro, berget med sina två flaggskepps-monument "La Alcazaba" och "El Gibralfaro" är ett underbart ställe att besöka. Som turist här på Costa del Sol men även för oss som bor här på kusten. Man kan ta sig upp på berget på olika sätt. Vi promenerade upp en gång, mitt i juli månad och det är kanske inte något som jag skulle rekommendera. Det finns guidade el-cykelturer som är ett trevligt alternativ om man trots allt vill njuta av den friska havsluften. Som tur är kan man även ta sig upp med buss.

[caption id="attachment_9846" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! Alcazaba[/caption]

När jag flyttade till Costa del Sol i början på 90-talet och studerade inne i Malaga så talar vi om en helt annan stad än idag. Det fanns ingen vidare infrastruktur, förutom tåget. Gator var inte särskilt rena och byggnader behövdes restaureras.

På senare tid har otroliga summor pengar investerats i staden. Till exempel har man sett till att modernisera hamnen med Muelle Uno. En lång pir som leder ut till kryssningsterminalen. Muelle Uno har blivit en en attraktion i sig.

Verkligen värt ett besök, då det finns trevliga restauranger och affärer utmed piren. Över 650.000 kryssningspassagerare kommer i land i Malaga varje år och det är nu Spaniens näst mest trafikerade hamn, efter Barcelona.

[caption id="attachment_9626" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! Gamla stan Malaga[/caption]

Huelin - nytt spännande område vid stranden

Mycket spännande händer just nu på västra sidan av staden. I Huelin, har Antonio Banderas investerat i de så kallade "Picasso Towers". Tre Miami-liknande byggnader med lyxbostäder och tillhörande spa, biograf, flera pooler, köpcentrum, restauranger och barer! Spännande tider framöver för Malaga.

Vänta inte för länge innan ni kikar förbi för att upptäcka eller investera här! Det har också byggts en stor park och en fantastisk strandpromenad som går hela vägen till Muelle Uno och fortsätter på andra sidan till det gamla mysiga fiskeläget Pedregalejo.

[caption id="attachment_9921" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! Pedregalejo[/caption]

Det finns en massa saker att göra för att ha en lyckad utflykt till Malaga!  Detta är några av våra utflyktsfavoriter, dagsturer!

El Chorro av Leon

Flera gånger om året och speciellt på sommaren älskar vi att åka till El Chorro-sjöarna för att tillbringa dagen med att bada och hoppa från klipporna. Det finns flera olika ställen där man kan hyra paddelbåtar och kanoter.

[caption id="attachment_10366" align="alignnone" width="261"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! "El Chorro" sjöarna[/caption]

El Chorro ligger i Malaga-provinsen och bara en timmes bilresa från kusten. Det är en perfekt utflykt från er nya fastighet nära stranden. Om ni gillar att campa kan ni tillbringa flera nätter på någon av de olika campingplatserna. Den mest populära attraktionen i området är "Caminito del Rey".

Ni måste köpa biljetter i förväg och vara ordentligt förberedd för en lång promenad. Jag rekommenderar det inte för små barn eftersom det är ett bra stycke att gå.

Det finns flera restauranger i området. God spansk husmanskost till ett överkomligt pris. Perfekt för hela familjen!

El Chorro av David

Om ni vill komma ut en dag men fortfarande njuta av solskenet och vattnet men inte tycker om saltvatten, då är en dagsutflykt till El Chorro perfekt.

Det tar ca. en timme och en kvart att komma dit med bil genom vackra landskap. När ni väl är där så ser det nästan ut som ni har kommit till Rocky Mountains i Nordamerika!

[caption id="attachment_9871" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! Ardales torg[/caption]

Om ni åker från Mijas Costa, t.ex. Calahonda, då bör ni köra förbi Riviera del Sol, ta vägen genom La Cala de Mijas mot Mijas Golf.  I stället för att svänga höger till Mijas Golf, ta vägen Coin / Alhaurin El Grande. När ni passerar Alhuarin El Grande, följ skyltarna till Ardales och El Camino del Rey.

Här ligger El Chorro.

El Chorro är ett bergsområde som består av 3 turkosa sjöar och en enorm reservoar som tillför det mesta av Malagas vatten. Allt är omgivet av tallar och ekar. När ni börjar närma er och ser den första sjön så kommer dess färg nästan förblinda er av dess skönhet!

Det mesta av aktiviteten sker i detta första område ni kommer till.

Det finns många små stränder, campingplatser och offentliga grillplatser. Man kan ta med sig egen grillkol och mat. (Detta är bara tillåtet mellan oktober och juni på grund av brandrisker).

Man kan hyra en kajak eller pedalbåt och avnjuta en tur runt sjön. Underhållarna tar en mindre avgift här. Detta hjälper till att hålla platsen ren och underhållen.

Var försiktig när ni simmar och håll er nära stranden. De underliggande strömmarna är starka. Det finns en smal väg som går runt området där det finns några restauranger samt stugor som kan hyras för natten.

El Mirador

Det finns en fantastisk restaurang "El Mirador" som betyder "utsiktspunkten". Man hittar den lätt då den ligger ovanför vägen på toppen av en tunnel. Den gränsar till sjön och har både en inomhus del och en terrass.

Välj helst ett bord ute, där ni har en fantastisk panoramautsikt över sjön. Som jag sa tidigare, de naturliga färgerna i området hänför, det är så vackert!

Man kan få en starter, huvudrätt med dryck för ca. 18€ / person. Jag beställer alltid pepparbiff. De serverar all typisk spansk hemlagad mat. Riktigt läckert gott!

[caption id="attachment_9866" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! El Caminito del Rey[/caption]

El Chorro har blivit berömt av El Camino del Rey, vilket betyder Kungens stig. Detta är en promenadled, överdelen bestående av en hängbro på klippans vägg. Leden går runt klyftan ovanför sjöarna, i flera kilometer.

Detta beskrevs en gång som den farligaste promenadvägen i världen (ni kan kika på YouTube). Under senare tid har den moderniserats med säkerhet satt i första hand.

Man måste bära en sele och hjälm och efter dessa förändringar så har de infört en liten avgift för att kunna gå. Det enklaste sättet att göra denna promenad är att boka i förväg. Man kan även ta en organiserad utflykt från hotell, resebyrå eller internet.

Det finns också en tågtunnel som går genom ravinen som man bör se upp för. Här filmades Von Ryan's Express från 1965, där scenen med Frank Sinatra hänger utanför tåget och försöker hålla sig vid liv!

Detta är en dagstur, eller till och med en weekendresa, för alla som besöker Costa del Sol, och som har köpt en fastighet här t.ex. i Calahonda och har turen att bo på en sådan underbar plats.

[caption id="attachment_9861" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! El Caminito del Rey - gå försiktigt![/caption]
Benahavis av Jeremy

När ni känner för att komma från kusten ett tag så finns det många alternativ.  Ni har grottorna i Nerja, en segling-utflykt från Almunecar, en stranddag i Cabopino och många fler alternativ.

När jag behöver komma ifrån kusten och livligheten tar jag min dotter och hunden och åker mot Benahavis. Var söndag finns här en loppmarknad och precis ovanför denna finns en underbar markerad promenadled som leder till gamla akvedukter.

Loppmarknad

Loppmarknaden ligger strax efter golfkomplexet Campanes del Golf. En öppen grön nejd bredvid vägen upp till Benahavis. Marknaden är full av gamla spanska antikviteter, frukt, grönsaker och en "loppis". Det finns även många stånd där man kan ta en kaffe paus med tilltugg. Fascinerande utbud för alla!

Till och med min hund älskar det här. Alla vill leka med honom och så älskar han promenaden förstås.

[caption id="attachment_9656" align="alignnone" width="300"]Våra dagsutflykter på Costa del Sol! Andalusiskt landskap[/caption]

Akvedukterna, som ursprungligen användes för bevattning, utgör en härlig promenadväg runt och ovanför marknaden nedan. Det är bara brant under ca. 20m, så är det mycket barnvänligt. En inspirerande promenad på landsbygden!

Ungefär halvvägs finns det en picknickplats. Det finns dock bara ett bord så försök komma tidigt! Utsikten över landskapet gör det mycket unikt! Det tar ca. en timme att gå runt och tillbaka till bilen uppsök nu en "venta" (restaurang) för en väl förtjänad lunch!

Sierra Nevada av Chris

Om ni tycker om att åka skidor då finns här en riktigt fantastisk plats! Sierra Nevada, beläget  på ca. 2,5 timmars köravstånd från Calahonda, är en av min familjs favoritdestinationer. Under vintersäsongen så njuter vi av snön nästan varje helg.

[caption id="attachment_9663" align="alignnone" width="300"]Dagsutflykter på Costa del Sol! Sierra Nevada[/caption]

Om man går upp tidigt så kan det också vara en fantastisk dagstur. Planerar man in att anlända ca. 8.30 - 9.00 så har man tid att hyra utrustning, få sitt liftkort och njuta av snön fram till stängningstid, klockan 16.45.

När man når den lilla byn Pradollano kan man parkera i parkeringshuset precis under huvudtorget. När man tar hissen upp till torget hittar man många restauranger, några stormarknader och massor av skiduthyrningsbutiker.

Priser

I princip, ju närmare torget och skidliftarna, desto högre pris på utrustning. Alldeles intill skidliften kan en dagspris vara kring 25€ men om du går 300 meter till Massim Low Cost, då ligger det på ca. 10€/dag!

Kom dock ihåg att det här företaget har två butiker. En i Mont Blanc-byggnaden där de har normala priser och så budgetbutiken, som ligger mer gömd längre upp på vägen. Ni hittar den i Galeria Exterior, Hotel Melia Sierra Nevada. Här är en Google Map-länk: https://goo.gl/maps/PBL3dQXUoQeedBmK6

Vilka backar ska man välja

Sierra Nevada är helt perfekt för både nybörjare som för fler avancerade skidåkarna och "snow-boarders".  När det blir dags för lunch i backarna så rekommenderar jag er att hålla er borta från Borreguiles-området.  Gå istället ned till pizzerian som ligger vid skidliften "Stadium" fot eller gå ner till byn och njut av underbar lunch på restaurangen "Las Gondolas". Bra priser och bra service!

Om ni är en medelgod skidåkare så rekommenderar jag att ni använder "Stadium" -liften och håller er borta från de blå och gröna sluttningarna vid huvudområdet "Borreguiles". Här kan det vara fullt av nybörjare och köerna kan vara långa.

[caption id="attachment_9678" align="alignnone" width="300"]Dagsutflykter på Costa del Sol! I backen![/caption]

Från byn kan man ta kabinliften som når Borreguiles-området, eller så kan du ta "stolliften" som heter "Jara". "Jara" är lite dold och backarna är normalt mycket kortare. Det är dock inte för nybörjare utan för medelgoda åkare och uppåt. Detta är vägen ni måste ta om ni vill nå "snöparken" en slags lekpark för skidåkare.

Det bästa stället för experterna är "La Laguna" området. I princip så är det nästa dalgång. På denna sidan finns det bara röda och svarta sluttningar!

När jag ni i lutet av dagen drar er neråt mot Granada så skulle jag rekommendera att stanna till på middag på "Hostal El Guerra". Denna ligger ca. 15 minuters körväg ned från berget. Ni kan njuta av en trevlig middag med panoramautsikt medan ni slipper trafiken neråt!

[caption id="attachment_9668" align="alignnone" width="300"]Dagsutflykter på Costa del Sol! Utsikt över Granada från Sierra Nevada.[/caption]
Min favorit tur, Ronda och Setenil de las Bodegas, av Alex

För mig är Ronda en av de vackraste städerna i Andalusien. Den ligger mitt över en ca.  100m djup ravin med en helt oslagbar utsikt över berg och dal.

Vägen upp till denna historiska stad, mellan Rondas bergskedja och Sierra de las Nieves, börjar i San Pedro de Alcantara. Denna serpentinväg tar dig upp till 800m över havet på ca. 30 minuter! Vägens historia går tillbaka till redan 1877. Då blev den gamla mule-vägen utvidgad, breddad och tillämpad för hästdragna fordon. Idag är vägen absolut mycket säkrare. Asfalterad av god kvalitet vilket har gjort att den är mycket populär (också för sin spektakulära panoramautsikt) för både cykel- och motorcykelälskare!

Tradition

Denna charmiga stad är den spanska tjurfäktningens "moder" med en historia som går långt tillbaka i tiden. Ronda har mycket att erbjuda och jag blir överraskad varje gång jag åker dit! De har den äldsta tjurfäktningsarenan i Spanien och Ronda var också Ernest Hemingway's favoritstad.

Tjurfäktningsarenan har nu blivit ett museum men den öppnar sina grindar en gång om året för fira "Feria de Pedro Romero", som alltid faller in den första veckan i september. För en tjurfäktare så är det en stor ära att uppträda under denna feria! Detta är verkligen en spektakulär föreställning, som ett teaterdrama med vacker dekor, traditionella dräkter och fantastiska skådespelare.

Historia och kultur

Vid tjurfäktningsarenan så finns det också ett imponerande museum. Här har de en stor samling av vapen från olika epoker. Förutom att gå på museum så gillar vi bara promenera. Att gå runt i gamla stan, på dess lugna smala gator med små affärer, mysiga kaféer och restauranger. Alla med fantastisk panoramautsikt från terrasserna över ravinen och dalen.

Barnen älskar att klättra på murarna vid "Puerta de Almacabar"-porten. Denna var ursprungligen stadens huvudingång och en del av det defensiva komplexet i de moriska tiderna.

Underbar mat

Efter en stund är vi alla hungriga och går till en av de många lokala restaurangerna som finns. Varför inte prova den berömda "Rabo de toro" (Oxe-svans), för att inte glömma deras lokalt rödvin. Helt utsökt!

Vårt nästa stopp, efter lunch, är Setenil De Las Bodegas. Det är en liten by på kort körstånd från Ronda. Denna by är välkänd för sina köttspecialiteter och för dess fastigheter som är inbyggda i berget. Det är trevligt att promenera genom denna vackra by och bara njuta av utsikten. Kanske stanna till på ett av de trevliga lokala kaféerna innan ni åker tillbaka till kusten.

Juzcar

På vägen hem stannar vi ibland till vid ett annan intressant ställe, som barnen älskar, d.v.s. Juzcar. Denna by kallas även  "Smurf-byn". Den skiljer sig från andra typiskt vita andalusiska byar då allt är målat i blått. 

Om ni är på Costa Del Sol eller planerar en resa hit, så måste ni inkludera denna utflykt på er lista. Ni kommer inte att ångra er!

Mellan berg och grottor, av Natalia

På ca. en och en halv timmes körtid från Mijas Costa kommer man till en pittoresk liten stad som bokstavligen är inbyggd i bergen. Dess "grott"hus och restauranger gör det till en helt unik stad: Setenil de las Bodegas!

Setenil tillhör Cadiz provinsen men ligger dock bara 15-20 minuter från Ronda. Helt perfekt för en dagsutflykt! Det är en vacker liten stad för att tillbringa dagen och äta en bit mat.

I dess grottor har man hittat rester som bevisar stadens nästa femtusenåriga historia. Setenil var en viktig punkt under flera strider långt före de katolska kungarna. Om ni tycker om historia, som jag, då kommer nia absolut att tycka om denna lilla stad. Här finns mer historia än  i andra mycket större städer.

Mycket att se

Det finns mycket att se här men det som kanske lockar mest är Setenils slott och gatan som heter "Cueva de las Sombras". På denna gata ligger både hus och restauranger "inbäddade" i berget. Det finns till och med en naturlig tunnel genom berget.

Med flertalet hotell och oändligt antal barer och restauranger så är det en bra destination för en Söndagstur (eller vilken annan dag som helst). Om ni har en semesterbostad vid kusten, så rekommenderar jag att ni åker till Setenil under veckan (mindre folk). Dock försök undersöka att barer och restauranger är öppna den dagen ni vill åka.

Om ni åker hit vintertid, kom ihåg att den här staden ligger i bergskedjan kring Ronda. Vilket innebär att den lätt kan ligga under ett täcke av snö. Så preparera er själva (och bilen) för detta.

Fantastiska produkter

Setenil har en ganska omfattande gastronomi beroende på årstid naturligtvis. De är också kända för sina vingårdar där de gör ett utsökt sött vin. Då det ligger ute på landsbygden så har de även egen produktion av getost, honung, hemlagade korvar för att inte nämna deras bakelser. Deras "söta piroger" fyllda med karamelliserad pumpa eller zucchini "cabello de angel" är något utav det bästa jag har provat i Andalusien.

Man kan lätt ta sig till Setenil med antingen buss eller naturligtvis eget fordon. Jag kan försäkra er att det är 100% värt ett besök!

Neem contact op

Vul hieronder uw gegevens in

Door dit formulier in te dienen, bevestigt u dat u akkoord gaat met het Privacybeleid en Disclaimer

Related Articles

Moving with your Pets to Spain

3 Tips for a Smooth Property Sale

Bankåtertag - bra eller dåligt?

Benjamin Lartigue - certified Real Estate Agent in Spain

Gerelateerd nieuws

 

Moving with your Pets to Spain

February 2015

Pets are family, so moving abroad shouldn’t make you consider giving up on your pets. It will take a...

Lees verder

 

3 Tips for a Smooth Property Sale

April 2017

As usually happens at the start of every year, the property market starts to gather momentum. Here o...

Lees verder

 

Bankåtertag - bra eller dåligt?

September 2017

Bankåtertag - bra eller dåligt? Under mina 16 år som fastighetsmäklare har jag har varit auktorisera...

Lees verder

 

Benjamin Lartigue - certified Real Estate Agent in Spain

August 2022

What brought you to Spain and how long have you been living on Costa del Sol? It was a coincidence,...

Lees verder