De bästa tapas ställena på Costa del Sol!

Tips på tapas Costa del Sol! Dessa underbara små rätter. Presentationen kan variera från norr till söder och varje region har sina egna specialiteter. I norra Spanien kallas de för "pinchos" (eller "pintxos" på baskiska) och i resten av Spanien "tapas".

"Pinchos" betyder pinnar och hänvisar till att de normalt presenteras på en liten bit bröd med en pinne eller tandpetare i den. Varför kan man ju undra? Man går till bardisken och tar vad man vill. När man sedan ber om räkningen så räknar servitören antalet tandpetare för att summera notan. Detta är det vanliga sättet i norra Spanien, t.ex. i Baskien.

Ursprung

I södra Spanien, t.ex. på Costa del Sol, så är det tapas man beställer. Spanska ordet "tapa" betyder egentligen "lock", som att sätta lock på något. Ursprunget till frasen kom till när man ville hindra sand att komma in i drycken.  Historien kan komma från Alfonso XIII. En blåsig dag i Cadiz, serverades han en drink med en bit Serrano skinka som lock. Fast det finns även andra förklaringar till frasen.

På Costa del Sol finns det tusentals barer och restauranger med olika specialiteter i tapas. Detta är vår guide till StartGroups favorit tapasbarer. Våra tips på tapas på Costa del Sol!

Pascal van der Woude´s tapas favoriter

Tapas i Calahonda

Om ni vill gå ut på lunch eller middag i Calahonda och dela lite tapas med familj och vänner, så kan jag rekommendera följande ställen.

En av de bästa platserna är utan tvekan "Luna Beach". Belägen framför McDonalds på stranden i Calahonda, precis till gränsen vid Cabopino. Här finns ett stort urval av hemmagjorda tapas, allt från den berömda "gambas al pil-pil",  maträtten med färska räkor kokta i varm olivolja och vitlök, till "calamares", "boquerones" eller en liten portion av köttbullar.Tips på Tapas

Många föredrar att dela tapas som förrätt innan de beställer huvudrätten. På Luna Beach kan man beställa en fantastisk skaldjurs paella eller färsk fisk från grillen.

Allt detta med fötterna i sanden och med utsikt över stranden och Medelhavet!

Cafeteria Los Olivos och Café El Zoco (båda har samma ägare) erbjuder också en stor variation av tapas! Los Olivos restaurangen ligger i köpcentrumet med samma namn. Här erbjuder de en mängd tapas till lunch och de serverar middagar också.

Café El Zoco ligger i samma köpcentrum där vi har vårt Start Group kontor, precis vid ingången till Supermarket Supersol affären.

Här kan man få en underbar kall så kallad "Rysk sallad" toppad med antingen tonfisk eller räkor. Det finns köttbullar, gambas pil-pil men även andra rätter som t.ex. kyckling i curry-sås eller fläsk-filé i peppar-sås, serverat med antingen pomme frites eller ris!

De bästa tapas som kan hittas på Costa del Sol!

Bogarts, belägen på huvudgatan i Calahonda, är ett ställe som ni absolut måste besöka om ni vill ha tapas på kvällen. På Avenida de España hittar ni denna fantastiska restaurang med en mängd olika tapas och huvudrätter. Vi har provat kroketterna och de var helt fantastiska. "Patatas Bravas" en maträtt med friterad potatis och mycket stark sås är också väldigt gott.

Detta är en perfekt restaurang  att äta middag på och om ni vill ha en drink efter måltiden så finns det en härlig vinbar strax intill den bästa Irländska puben i området "The Harp Bar", som bara ligger några 100 meter bort.

Jennifer Clarks tapas favoriter

Tapas, är som bekant ”små-rätter” som antingen kan avnjutas som ett tilltugg med en drink på en bar, eller så kan man beställa in flera av dem i kombination och då blir det en riktig kalas-måltid! Här är mina bästa tips på tapas Costa del Sol!

[caption id="attachment_6850" align="alignleft" width="200"]Tips på Tapas Jennifer Clarke[/caption]

Ett av mina favoritställen för Tapas ligger på ”post-torget” Plaza de Chinorros mitt inne i centrala Fuengirola 3 minuter från busstationen, Taberna Chinorros.

Hur hittar man?

 

Från Calahonda eller Riviera del Sol kan man ta bussen till Fuengirola, som stannar på andra sidan motorvägen från Start Group's huvudkontor. Bussarna  går var tjugonde minut. Biljett köper man hos föraren direkt, till den otroliga summan av 1.80 euro. Sedan kan man ju alltid ta taxi tillbaka om man skulle vilja det.

Plaza Chinorros

Restaurangerna och barerna på Plaza de Chinorros är relativt nya. Platsen var tidigare ett mycket mindre torg med en liten väg som slingrade sig runt den stora postkontors-byggnaden i mitten.

För ett tiotal år sedan ville borgmästarinnan Esperanza Oña, enligt hörsägen konstruera ett ”spanskt” torg.  Där inhemska restauranger skulle få öppna. Platsen föll sig bra just på Plaza de Chinorros och man beslutade sig för att dra om vägen som gick runt posten. För att göra om hela ytan till ett stort torg.

Precis så blev det och idag ligger det ett flertal fantastiska barer och restauranger på torget. Mest känt är nog ”Casa Colon” och ” El Picoteo”, vilka ofta är de restauranger som nästan alltid är helt fullbokade med gäster. Restaurangernas tapas är utsökta, men prisläget är något högre än om man avviker något ner mot stranden.

Taberna Chinorros

På gå-gatan ”Calle Larga” precis bakom posten, som fortfarande tillhör torget och leder ner mot stranden så ligger ”Taberna Chinorros”. Den familjeägda restaurangen välkomnar dig med öppna armar och deras motto är kort och gott:- högst kvalitet, lägst pris. Något som fungerar otroligt bra, just här.

Restaurangen har en stor, härlig terrass där vi brukar avnjuta dess fantastiska utbud av tapas. Vid ruggigare dagar sitter vi inne, då i en autentisk andalusisk miljö.

Priser

Tapas-priserna börjar på 2.90 euros, då får man till exempel ”ensaladilla rusa” eller ”bocerones en vinagre”. En av mina favoriter är friterad camembert samt ”carillada de cerdo iberico” (griskinder...ja, faktiskt!).

Vill man ha något lite matigare hamnar prislappen på 3.50 per tapas. Det finns ett flertal kött och fiskrätter i tapas-format.

Så, antingen träffas man på Taberna Chinorros på en fördrink och lite tilltugg, innan man ger sig av till en av de flera restaurangerna i centrala Fuengirola. Eller så gör man som vi brukar, beställer in 6-7 olika tapas, och då är middagen avklarad för kvällen!

Natalia Corchado´s tapas favoriter

Tikus - en liten pärla i centrala La Cala de Mijas!

Vi alla vet att södra Spanien är känt för sin gastronomi och det finns några restauranger som är mer traditionella än andra. Med en Medelhavsstil och ingredienser har de fått en internationell "twist" och i den listan finns det en restaurang som verkligen står ut, och det ät Tikus Gastrobar.

Enkel med avancerad "high cuisine"

Med sin enkelhet och sitt högkvalitativa kök tas tapas-upplevelsen till en helt ny nivå. En kombination av asiatisk samt medelhavsmat.

Man kan hitta typiskt spanska rätter som Serrano skinka, ostbrickor och helt fantastisk tonfisk. Min personliga favorit är deras bläckfisk med  friterade paprikor "piquillo" och peppar-mayonäs.

Den här kombinationen gör Tikus Gastrobar till ett ställe man måste besöka, ett helt unikt alternativ. De har också olika fisk- och köttalternativ samt ett stort urval för vegetarianer. 

Kreativitet och smak.

Kockens kreativitet gör stor skillnad i dagens restaurangvärld. Låt oss inte glömma deras desserter, krämig mascarpone, hallonmousse och kryddig krokant för att bara nämna några.

En stor variation av tapas som t.ex. krispiga ost-rullar, getost, foie, blodpudding, passionsfrukt med vit choklad, hummus, "falsk"risotto av vete etc.

Bra viner

 De har också en fantastisk vinkällare fylld med Rioja-viner, Ribera del Duero, mousserande viner och man kan avsluta det hela med en gin & tonic eller varför inte en rom med cola på deras vackra terrass.

Tveka inte att besöka Tikus Gastrobar som ligger på Boulevard La Cala Nº47.

Leon Ruiz tapas favoriter

Venta de Los Condes

Jag vet vart man kan hitta de bästa tapas rätterna på Costa del Sol! På vägen A-387 som länkar till Mijas by med Puerto de los Pescadores hittar man Venta de Los Condes. De har mycket billig mat samt tapas. Detta är ett obligatoriskt stopp för lokalbefolkningen på deras väg hem från arbetet.

Prisvärda menyer

På helgerna har de menyer till mycket bra pris och med rikliga portioner. Utlänningar som har skaffat sin semesterbostad på Costa del Sol, har börjat lära känna denna restaurang och den har således blivit mycket populär. Ett underbart ställa att träffa den lokala befolkningen och uppleva någonting annat än pubarna längs  kusten.

Jeremy Rozario´s tapas favoriter

Om ni har haft turen att köpa en bostad här i Calahonda, eller om ni söker efter ert andra dröm-boende, investering eller om ni redan är året-runt boende så har ni nog utforskat området. För mig så har jag också gjort det men med min mage i "förarsätet".

Tapas

Tapas kommer ursprungligen från när arbetarna gick på lunch, och då fick de en liten brödbit som "lock" över sin flaska. Detta har sedan dess utvecklats läckra små variationer av "mini" portioner. Helt perfekta tilltugg.

Min favorita tapasbar

Mitt favoritställe för att äta tapas är inte någon "Michelin-stjärnig" restaurang utan en liten kedja som heter Lizarran. Varför gillar jag den så mycket? Det beror nog på att när jag är hungrig, och det är jag ganska ofta, så hittar jag alltid en inom 10 minuters körtid.

Det är ett standardläge som min mage har. Inte vrålhungrig för att laga mat men jo en kopp kaffe och ett mellanmål passar bra... Lizarran.

Pinchos

Alla Lizarran restauranger har en liknande design med både en rustik och modern interiör. Designen på restaurangerna är alltid densamma. Glasskåp fyllda med en mängd olika variationer av bröd med olika pålägg, bakelser, sallader etc.

Allt på enskilda tallrikar eller med träpinnar (eller tandpetare) och det är detta som är poängen när man betalar. Kyparen räknar antalet tallrikar eller pinnar du har (olika storlekar = olika pris) samt antalet glas och där har du notan.

Jag har aldrig tittat på prislistan men jag har noterat att de små pinnarna kostar 2.75€ och de små tallrikarna ligger mellan 3€ och 5€. Min dotter älskar det här. Variationen samt att hon kan hämta vad hon vill själv...helt perfekt för barn! 

Mycket att välja på

Det finns även varm mat som beställs via en meny, då med större portioner. Om ni kommer förbi när de har som mest att göra, kring 10-tiden för frukost eller kring 15-tiden för lunch, så skickar kockarna ut en mängd nya tallrikar. Kyparna går då runt borden och ropar ut vad de har.  Ibland är det lätt att förstå men andra gånger får man helt enkelt räkna med att bli överraskad.

Ibland kan man bara få en sittplats lite längre ifrån bardisken och då kan det vara lite knepigt. Man får vara snabb annars kanske någon annan tar vad man har kikat på.

Men det är absolut värt att vänta tills man får det man vill ha.

David Hemming´s tapas favoriter

Bar Plaza de España

Om ni letar efter riktig "tapas"upplevelse, leta inte längre utan kom till denna lilla pärla! Undangömd på ett litet torg i Arroyo de la Miel, Benalmádena.

Hur kommer man dit?

Om ni inte bor i området och om ni inte har bil så är det nog lättast att ta sig hit med tåget som stannar i Arroyo de la Miel. Det är samma station om ni vill ta en tur till Tivoli World. En bra idé är att starta med lite tapas och sedan avverka en rolig eftermiddag på Tivoli World.

Man kan också göra en dagstur av det hela om ni kommer från t.ex. Calahonda, Riviera del Sol eller La Cala de Mijas. I detta fall tar man bussen till Fuengirola centrum och därefter tåget till Arroyo de la Miel.

För att komma till Bar Plaza de España, från järnvägsstationen finns det en gågata. Gå den och efter ca. 100m, ta andra till vänster till ett litet butiksstråk som så småningom öppnar upp till ett vackert Andalusiskt torg. Torget har fina apelsinträd och en fontän i mitten.

Plaza de España

Torget heter Plaza de España och har gamla Andalusiska hus runt omkring sig. Varje hus har en lite bar med charmiga terrasser fyllda med människor som njuter av solen och en bit av Spanien.

Baren som jag brukar gå till heter också Bar Plaza de España och den ligger precis på hörnet när man kommer in i torget. De har en lång lista av tapas med priser från 1,50€ till 4€ eller 5€ beroende på val. En stor öl kostar 1,50€, man är verkligen i "Spanien" med sådana priser således barens popularitet.

Min favoriträtt

Bar plaza eapaña the best tapas on the costa del solPå fredag-eftermiddagar är det marknadsdag på Tivoli Wolrd och många brukar kombinera de två så det kan bli rätt fullt på restaurangen.

Min favoriträtt kallas för "Chorizo del Infierno". Det är en korv på spett som serveras i en lerskål. Lerskålen har lite alkohol i botten som de tänder på när den serveras. Man får själv "grilla" korven efter tycke. Vilken bra idé!

För mig är detta absolut min favorit tapas på Costa del Sol!

När du är mätt och belåten, ta en tur runt i den vackra byn. Det finns en mängd affärsstråk och torg att promenera igenom innan det bär hem igen.

Välkomna!

Cecilias tapas favoriter!

Spanien är ett helt fantastiskt land! Det är ett kulturellt, historiskt och gastronomiskt paradis!

När det gäller gastronomi så har varje region naturligtvis sina särdrag och specialiteter men i allmänhet hittar man Medelhavets Cuisine av färska grönsaker och frukt, fisk, skaldjur, kött av bästa kvalitet för att inte tala om deras olivoljor, ost, vin...

Om ni älskar fantastisk mat är Spanien definitivt ett måste och varför inte börja i Andalusien!

Här nämner jag några av mina favorit tapas barer på Costa del Sol!

Tapasbarer i Málaga

Gamla stan

[caption id="attachment_10106" align="alignleft" width="300"]The best TAPAS on the Costa del Sol! La Antigua Casa de Guardia[/caption]

Antigua Casa de la Guardia: Detta är den äldsta vinkällaren och krogen i Málaga. Den grundades redan på 1840-talet om jag minns rätt. De blev redan då huvudleverantör av sitt söta vin "Moscatel" till själva drottningen. Jag tror visst att de in i denna dag har kvar den titeln. Man kan hitta den på etiketten till deras söta vin "Moscatel Trasañejo Isabel II" enligt deras egna ord.

Traditionell

Det är en mycket traditionell och populär bar där det serveras direkt från dess gamla vinfat bakom bardisken. Det finns både sött, torrt och blandat... både vin eller sherry. De har även drycker för de som inte dricker alkohol. Det finns även härliga portioner av skaldjur eller dyligt. Notan skrivs ned med krita direkt på barbänken..som suddas ut när man väl har betalt.

En fantastisk upplevelse som inte får missas om man besöker Málaga!

Bodega El Quitapenas: Även denna bodega (vinkällare/vinodlare) har sitt ursprung från sent 1800-tal. Deras egna sötvin heter just "Quitapenas" eller "Moscatel Extra". Den är så pass populär att man kan t.om. köpa den i en vanlig större mataffär. Dess lokal har en antik charm över sig. Både maten och deras viner är fantastiska och likaså dess personal.

Det finns ett stort urval av tapas så det finns för alla tycken och smak. Det är dock ett mycket populärt ställe så jag råder er att gå dit i tid då det blir komplett ganska fort. 

Bodeguita El Gallo: En pittoresk tapasbar belägen nära Picasso-museet. En ganska smal men mysig lokal med takbjälkar och original Spansk dekor. Underbar service och mycket goda tapas. Det finns otroligt mycket att välja på, både tapas och större rätter. Jag rekommenderar verkligen att ni provar och gör ett besök om ni åker till Malaga.

Casa Lola: Denna underbara tapasbar har behållit sin ursprungliga charm och är absolut ett måste! Maten, som har en "touch of High Cuisine" är helt fantastisk likaså stämningen i lokalen. De har en ofantlig lång meny av "tapas" och "raciones" som serveras på ett vackert sätt. 

Det är ett mycket populärt ställe. Folk står till och med i kö ute på gatan för att få ett bord så jag rekommenderar även här att ni kommer tidigt.

De har också en helt underbar hemgjord Vermouth - för de som vågar prova :)

Unik, gammaldags med "high cuisine"

El Pimpi: Återigen, detta är helt enkelt ett måste!!

El Pimpi, kanske inte är lika "antik" som föregående nämnda barer men absolut mer känd. Den har, under årens lopp, blivit ett "världs-märke" för Málagas historia, då både för "kändisar", turister och naturligtvis Malagas befolkningen.

Denna unika restaurang/bar har behållit sin 100-års charm med smala gångar, intern" patio" med fontän, separata "privata" rum, dess enorma terrass vid Alcazaba (borgen) och dess läge.. nära till allt historiskt i Malagas gamla stad..som museum, teater, katedral, Romersk teater o.s.v. 

Unik

Dekoren är också unik, takbjälkar, vintunnor, gamla affischer från jag vet inte när och med entré från två olika gator. En mycket, för mig, romantiskt vision. 

Utöver allt detta, har de också helt otroliga tapas som serveras på ett mycket iögonfallande sätt och de flesta ingredienserna kommer från deras egna grönsaksland. 

För att inte tala om deras viner eller "finos" (sherry's).."Out of this world". Helt enkelt - Utsökt!

Personalen är helt underbar trots att det är en så pass frekventerad plats. Menyn varierar ofta, p.g.a. just detta samt beroende på säsong naturligtvis. De har alltid färska produkter från sitt eget land. Om ni behöver hjälp att välja från menyn eller inte förstår vad som finns, så är dem mer an villiga att hjälpa.

[caption id="attachment_10111" align="alignright" width="238"]TAPAS Costa del Sol! Tapa, La Tranca[/caption]

La Tranca: Det här är min favorit på många sätt. Traditionell Spansk musik och miljö (nyligen flyttad till en annan lokal), härlig Spansk husmanskost och till bra pris.  Ett helt perfekt ställe för ett glas sherry eller vin med en av kockens dagliga specialiteter.  Mycket bra värde för pengarna.

Soho - havssidan av Málaga - nära Antonio Banderas nya Teater

La Deriva: När jag gick till La Deriva för allra första gången så blev jag glatt överraskad. Det var ganska fullt den dagen men trots det så blev vi väl omhändertagna med en gång. De erbjöd oss en välkomstdrink medan vi väntade på ett bord och de talade även om ungefärlig väntetid. Mycket imponerande!

Imponerad!

[caption id="attachment_10086" align="alignright" width="238"]Tapas på Costa del Sol La Deriva, Soho, Málaga[/caption]

Man får maten precis "en su punto" (som önskad), alla blir serverade samtidigt av en underbart glad och hjälpsam personal... jag behöver nog inte säga mer...

La Deriva har absolut utsökt mat, en vinkällare, vacker dekor, en helt fantastiskt service och det är rent och propert! Har man varit en gång,  så måste man helt enkelt komma tillbaka!

 

GK Time, Soho: En rolig och ung restaurang/tapas/vinbar. Belägen precis intill Soho-teatern som gör det till en perfekt mötesplats innan någon föreställning.

[caption id="attachment_10076" align="alignleft" width="292"]Tapas, tapas GKTime Soho, Málaga[/caption]

Jag har inte provat någon måltid där ännu, så jag kan inte rekommendera men jag har haft några tapas tillsammans med mina vänner.

Personalen är vänlig och benägen att hjälpa och ännu en gång...utsökt!

Det kan tänkas lite dyrt men jag tycker kvalitet och pris går ihop. Jag rekommenderar verkligen ett besök...eller fler.

Andalusisk öl

Artesanal Cruzcampo: Jag är absolut inte en "öl-fantast" men om ni är det så måste ni gå till "Artesanal Cruzcampo" eller "La Fabrica". Här gör de sin egen öl, ja de har helt enkelt installerat sin restaurang i själva ölfabriken. 

Det är en restaurang/bar med en mycket modern "touch". Ölen kanske är lite dyr men å andra sidan så kan man inte få tag på den någon annanstans, så jag tycker pris och kvalitet går mycket bra ihop.

Varierande meny

De har även en varierande meny för alla smaker samt en mängd olika tapas att välja på, både för stora och små. Det finns både fisk, kött, grillat, sallad, desserter.. ja man kan inte gå därifrån hungrig... eller törstig. Allt detta med en härlig bakgrundsmusik...

Trevlig personal och atmosfär... väl värt ett besök!

Tapas i Fuengirola

La Despensa del Aceite: Som ni kanske har räknat ut så är jag svag för god mat, bra service och gott vin. La Despensa del Aceite har allt detta.

Man blir alltid väl bemött med ett leende, för att inte tala om vad som serveras! De har en fantastisk meny och tapas.  Vinkällaren är underbar och deras olivolja... de har t.o.m. egen olivoljeproduktion. En underbar restaurang med en fin terrass belägen på en gågata nära kyrktorget "Plaza de la Constitución" och "Plaza del Ayuntamiento" i Fuengirola.

Tapas, tapas, tapas

Tabanko El Callejon (förrut känd under namnet "Casa Flores"). El Callejon är, återigen, en gammal tapasbar som har fått en "ansiktslyftning". De har behållit de gamla vintunnorna bakom baren, de ursprungliga borden och stolarna från en gammal Spansk taverna.

Mycket rent och propert med bra tapas, service och pris. Detta är en mysig liten restaurang/bar som lätt blir komplett då den är populär både bland Fuengirola-bor som bland turister.

La Picada: En fin familjerestaurang lugnt belägen i en gränd i Fuengirola. De har en fin meny men också mycket bra gourmet tapas som kan avnjutas på deras fina terrass.

En vänlig och trevlig stämning och för ett bra pris.

Cervecería Gamboa: Ni kanske har märkt att jag tycker om mina räkor och andra skaldjur. Den här stället är ekonomisk och har alltid färska produkter. Det finns mer plats utomhus än inomhus så jag rekommenderar att ni tar en tur dit på en solig dag.

Morgonpromenad på stan

Bar Casa Gómez: Mitt absolut favoritställe för att äta "frukost" när jag inte har haft tid hemma. De har världens bästa kaffe och deras "pifutos" är helt underbara. "Pitufos" är småbröd fyllda enligt önskan. Casa Gómez har även dagliga menyer av riktig Spansk husmanskost från bergsbyn Gaucín. En mycket familjär och trevlig personal, god mat och bra kvalitet/pris. 

Cafetería Costa del Sol: Ett gammalt pittoreskt kafé som har kvar sin ursprungliga charm. De hare ett stort urval av bakelser, smörgåsar, churros.  Man kan köpa hem nybakt bröd eller tårtor om man vill. Ett perfekt frukostställe och för en kaffepaus med kanske en liten tårtbit till.

och eftermiddagstur...

Café Arabiga: Detta är mer en te-salong än någonting annat. Det är ett gammalt unikt Spanskt hus med en liten öppen spis att sida vid med en kopp te på vintern.

Det finns också en fin innergård samt en takterrass där man kan njuta med ett glas vin eller en drink, om så skulle önskas. Allt med lugn bakgrundsmusik gör det till en härlig upplevelse.

San Chocolate: Ett riktigt romantiskt litet ställe. Belägen på en parallell-gata till kyrkan hittar ni detta lilla pittoreska kafé med en mysig innergård.

Här kan man njuta av en kopp varm choklad eller kanske en Smoothy. Varför inte prova deras fantastiska pannkakor.. eller om ni är sugna på en sallad så har de ett härligt urval.

En mycket trevlig och vänlig atmosfär där tiden bara flyger förbi utan att man märker det.

Kaffe och Te!

La Ruta de Kaldi: Mitt absoluta favoritställe för att köpa kaffe och te. Detta underbara familjeföretag har verkligen en genuin och personlig atmosfär. De importerar och distribuerar all sorts kaffe och te.

Kaféet är trevligt och välkomnande med en hel vägg full av olika kaffe- och tesorter. Helt underbart för en person som jag! Man kan, förutom att avnjuta en kopp på plats, även köpa hem i lösvikt. De maler och mixar kaffe..och te enligt var och ens önskan och behov.

Om ni tycker om kaffe och/eller te, då måste ni bara ta vägarna förbi Lar Ruta de Kaldi!

Christofer Fogelberg Tapas favoriter

Jag har så många favoriter!

El Estrecho

I Calahonda så går jag väldigt ofta till Café el Zoco men när jag är i TAPAS on the Costa del SolMarbella så tycker jag om "El Estrecho" vilket är beläget på en mycket smal gata i Marbellas gamla stad. De har fantastiska typiskt Spanska tapas.

Restaurang MezzaNotte

I Fuengirola har jag en helt annan typ av favorit, nämligen restaurang MezzaNotte. Belägen på strandpromenaden och med de bästa tapas på Costa del Sol!

Det är en vacker restaurang som serverar Libanesiska tapas samt Italiensk mat. Allt ekologiskt och hembakat av kärlek! En underbar terrass och miljö, servicen är underbar och maten en dröm!

Prova de Libanesiska smårätterna, tapas. Om ni är riktigt hungriga varför inte prova deras Schawarma Pizza gjord av ekologiska grönsaker.

Man får mycket för sina pengar!

Nicholas Pratts tapas favoriter

La Taberna de Santiago

Lika mycket för dess fantastiska mat och miljö, så tycker jag om Taberna de Santiago för dess läge. Beläget i centrala Marbella med utsikt över strandpromenaden så har den även fördelen att vara precis vid den stora parkeringen under Avda. del Mar.

Lite konst

Till att börja med, det första man ser när man kommer upp från garaget är det stora torget som tillhör Avda. del Mar. När ögonen har vant sig vid ljuset så inser man att detta är ett "konstverk" med 5 stora skulpturer.

Exakta stora kopior av Spaniens världskända Salvador Dalis verk. Statyerna är mycket väl gjorda och det ger en känsla av att man verkligen lever den Spanska kulturen. Detta innan man ens har provat en tapa eller en kall fino.

På slutet av avenyn mot strandpromenaden finns det ytterligare en staty. I detta fall rör det sig om en av Eduardo Soriano; en tribut till yttrandefrihet (La Libertad de expresión).

Restaurangen

Till höger om torget, i riktning mot havet, så ser man Taberna de Santiago. Man känner igen den med detsamma och dess djupblåa fasad. Dess vackra detaljer och naturligtvis namnet som utsmyckar restaurangens framsida.

Restaurangens interiör är också vackert dekorerad med fraser och recept kaklade på väggen. Det finns en stor terrass framför restaurangen och det är mestadels där vi njuter när vi går dit. Inne är det helt perfekt under vinterhalvåret. Men det är ute som man njuter av Marbellas stadsliv, solen, havsutsikten och den härliga brisen.

 Även om den ligger precis i centrala Marbella och trots att den nu också tillhör "Michelin Guiden" så är den mycket prisvärd. Med tapas som börjar från 2€ och uppåt.

Stor meny

Mitt tapas-val är alltid "ensaladilla rusa", "bocas del mar" och "croquetas". Översatt Rysk sallad, krabbsallad och kroketter. Efter allt detta så kan jag inte motstå en halv "ración" (portion) av friterad bläckfisk. Tillsammans med en iskall öl medan man njuter av sol och vind. Helt underbart! 

Tapas-menyn är naturligtvis hur lång som helst. Detta är bara mina personliga val. Det finns tillräckligt för allas tycke och smak och de är alla av ypperlig kvalitet.

För mig så är min perfekta tapas runds en tur till Marbella där det är lätt att parkera. Äta några underbara tapas och sedan gå på en skön promenad längst med stranden. För mig och min partner är detta bara en helt perfekt eftermiddag!

Benjamin Lartigue´s tapas favoriter

La Farola de Orellana (Málaga)

Om ni vill gå till en typisk tapasbar så måste ni gå till La Farola de Orellana som ligger på Moreno Monroy vägen i Malagas gamla stad.

Här blir ni varmt välkomna av Belen. Lokalen är ganska liten, det får plats ett 40-tal personer. Vi brukar äta våra tapas direkt vid bardisken eller på något av de smala borden längst väggen. Det är alltid trevligt här där sorlet av alla samtal blandas i lokalen.

Tapas, tapas, tapas

På bardisken finns en stor kyldisk av glas där det finns en mängd traditionella rätter. Man behöver bara peka ut vad man önskar och det serveras med en gång. Det finns fläskfilé, revbensspjäll, bakad potatis och fyllda champinjoner bara för att nämna några. 

Ett glas med kall öl eller ett gott vin till och din upplevelse blir ännu bättre. Mycket prisvärt, kring ca. 15€ per person.

Jag rekommenderar er verkligen att prova några tapas här på Costa del Sol!

Contacte con nosotros

Rellena tus datos a continuación

Al enviar este formulario, confirmas que aceptas la Política de privacidad y el Descargo de responsabilidad

Related Articles

Purchasing a Second Home in Calahonda

Favoriete dagtochten aan de Costa del Sol!

Lotus Jardinana Nyproduktion på Costa del Sol i Spanien!

Corona 2020 - ¿pronóstico para el mercado inmobiliario de la Costa del Sol?

Noticias relacionadas

 

Purchasing a Second Home in Calahonda

March 2015

You have been thinking about it haven’t you?  The big move, and wondering what a second home on the...

Leer más

 

Favoriete dagtochten aan de Costa del Sol!

November 2020

Denken over het kopen van een vakantiehuis aan de Costa del Sol in het zuiden van Spanje en waan je...

Leer más

 

Lotus Jardinana Nyproduktion på Costa del Sol i Spanien!

December 2020

Lotus Jardinana Nyproduktion på Costa del Sol i Spanien! Ett lyxigt lägenhetskomplex i La Cala de Mi...

Leer más

 

Corona 2020 - ¿pronóstico para el mercado inmobiliario de la Costa del Sol?

January 2021

Corona 2020 - ¿pronóstico para el mercado inmobiliario de la Costa del Sol? Esta es nuestra previsió...

Leer más