Ska jag köpa nytt eller gammalt även om det finns renoverings behov?

De senaste två åren har nyproduktionen av bostäder på Costa del Sol tagit fart och ekonomin går fantastiskt. Turistnäringen i Spanien gick upp hela 10% 2017 jämfört med 2016 som redan var ett rekord år, enligt färska siffror. Försäljningen av bostäder stiger för varje månad som går och priserna är på väg uppåt. Speciell fart har det varit på försäljningen av nya komplex under byggnation där det numera är ”konstigt” om allt inte är slutsålt året innan det står klart. StartGroup har sedan hösten 2015 varit ansvarig ”master agency” för nyproduktionen Jardinana i La Cala de Mijas, där den första fasen, Azalea, med 94 bostäder varit slutsåld i över ett år och levereras 2018. Den andra fasen Lotus väntar just nu på bygglov men har redan 98 bostäder av totalt 109 för-reserverade. Intresset är stort och snart lanseras en tredje fas.

Vad är då skillnaden mellan att köpa nytt under byggnation eller något färdigt som återsäljs?

1.Skatterna är olika mellan återförsäljning och nyproduktion. Vid återförsäljning betalar man mellan 8%-10% i ITP skatt, medan nyproduktion beskattas med 10% moms och 1,5% AJD skatt (se mer detaljerat på www.startgroup.com)

2. Läget – läge,läge,läge. Det klassiska uttrycket. De flesta av de bästa tomterna byggdes det på för länge sen och om man vill ha ett centralt läge eller t.ex. första linje strand så är utbudet av nyproduktion inte så stort. Läget är en av de få saker som vi inte kan ändra på så om det är det viktigaste för kunder är det ofta intressant att köpa en begagnad bostad med eventuellt renoveringsbehov.

3. Skick. Givetvis är det lockande att få en splitterny bostad. Ofta med många ”extras” och finesser som inte finns på äldre objekt. Privat pool på terrassen, stora fönsterpartier och glasbalustrader är väldigt populärt i de komplex som byggs nu. På äldre bostäder kan man renovera hela insidan, men tänk på att det finns regler för hur fasaden i t.ex. ett lägenhetskomplex ska se ut. Man kan oftast inte sätta en ny glasbalustrad på sin terrass om grannarna har mur.

På StartGroup säljer vi ofta bostäder med renoveringsbehov likväl som nyproduktion. För närvarande har vi över 40 komplex i nyproduktion till salu och eftersom vi varit etablerade sedan 2003 så har vi också byggt upp en stor portfolio med bostäder till återförsäljning. Om en kund vill renovera så hjälper vi givetvis till med all vår erfarenhet så att det går smidigt. En stor del av vårt jobb är att prata med kunden och analysera deras behov. Utifrån det kommer vi med förslag och många gånger blir kunden överraskad av resultatet. Kunden kanske kom med en ide om att ha en panorama utsikt över havet, fast efter vår analys kanske det visade sig vara mer praktiskt att bo mer centralt. Det viktiga för oss som etablerade mäklare är att ha nöjda kunder och hjälpa till att hitta rätt. Det är bättre att ta lite extra tid för att det ska bli bra än att köpa något som blir fel. Det kostar nämligen kunden en massa onödiga pengar i skatt att behöva sälja något de inte är nöjda med.

Om du är ute och ser på bostäder så ta det lugnt, se på lika lösningar och be din mäklare om råd.

Om du ska börja se på bostäder välj en mäklare som är etablerad i det område du vill bo i och som kan marknaden för både för nytt och gammalt.

Artikel även publicerad i Svenska Magasinet, i spalten "Fråga Mäklaren"

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E.  Christofer är från Göteborg, Sverige men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD.

Contacte con nosotros

Rellena tus datos a continuación

Al enviar este formulario, confirmas que aceptas la Política de privacidad y el Descargo de responsabilidad

Related Articles

Lotus Jardinana New Development Costa del Sol Spain

Spanish Property Sales Continue to Rise in 2016

What not to miss in captivating Cabopino

Är vattenförsörjning en faktor när man köper en fastighet på Costa del Sol?

Noticias relacionadas

 

Lotus Jardinana New Development Costa del Sol Spain

March 2020

Lotus Jardinana New Development Costa del Sol Spain! New luxury development of apartments in La Cala...

Leer más

 

Spanish Property Sales Continue to Rise in 2016

June 2017

The Ministry of Development recently released some new figures indicating that things are still look...

Leer más

 

What not to miss in captivating Cabopino

July 2017

There’s a certain ring to the name Cabopino; a ring that implies fun, indulgence and all things exot...

Leer más

 

Är vattenförsörjning en faktor när man köper en fastighet på Costa del Sol?

July 2023

När jag var barn på 1980-talet tillbringade jag mina somrar i Benalmadena och jag minns att vattenti...

Leer más