Kulturevenemang på Costa del Sol!

Det finns så många saker man kan göra på Costa del Sol! Vi frågade vår personal, samarbetspartners och vänner om deras åsikt. Här kommer några av, vad de tycker, är de bästa kulturevenemangen på Costa del Sol!

FERIA

En av mina favorit-fester är den årliga så kallade "Ferian". Varje by, ort och stad på Costa del Sol firar sin egen Feria. Alla vid olika tider på året och hela samhället är med i firandet.

Dagstid så firas det mest i staden med mat, dryck och dans. Många gator stängs av för trafik för att man ska kunna promenera fritt medan man njuter av musiken som hörs från varje bar och restaurang. Lokalbefolkningen klär upp sig, kvinnor och flickor i vackra Flamenco-klänningar i alla möjliga färger. Män och pojkar i vackra jackor, hattar och många kommer ridandes genom gatorna.Feria i Malaga

På kvällen fortsätter festen på Feriaplatsen. Här finns många attraktioner för barn i alla åldrar och "peñas" (bar/restaurang) som är fulla av människor som njuter av spansk  "live" musik och ett överflöd av mat och dryck!

Ferian är den viktigaste årliga festen för de flesta spanjorer. Det finns många familjer som föredrar att spendera sina besparingar under Feriafesterna, snarare än på en semester.

Marbella Feria

I områdena omkring vårt StartGroup-kontor så är den första Ferian den som firas i Marbella. I år kommer den att vara ifrån den 8:e till 14:e juni. Den viktigaste dagen kommer att vara den 11:e juni då de firar "San Bernabé". Detta är det helgon som skyddar Marbella och dess befolkning.

Alla företag är stängda och festen pågår i hela staden. Om ni skulle vara i Marbella just under denna veckan, då måste ni besöka deras Feria. Ni kommer att älska det!

Feria i La Cala de Mijas

Den Ferian som ligger närmast vårt Start Group-kontor är den i La Cala de Mijas. Den firas kring den 22:a till 26:e juli. Även om La Cala är mindre än andra orter så innebär det inte att deras Feria är det! Under dagen ser ni en mängd människor på gator, barer och restauranger.

Hela byn dekoreras och människor i alla åldrar är ute och firar. Området som normal används till La Calas onsdag- och lördagsmarknad, förvandlas till ett stort nöjesfält med olika attraktioner och ett stort partytält längst bort. Här kan man roa sig ända fram till morgonen.

Malaga Feria

Den största Ferian som finns på Costa del Sol är den som firas i huvudstaden Malaga. I år firas den från den 15:e till 22:a augusti och här är det fest på en helt annan nivå!  Så glöm inte bort... om ni tycker om att roa er boka in dessa datum för fest! Varje dag börjar med massiva folksamlingar i Malaga centrum, kring Calle Larios och Plaza de la Merced.

Eftersom det är mitt på sommaren så kan det bli väldigt varmt. Ibland kan det bli 40ºC eller mer.  Staden dekoreras med solskydd över gatorna samt sprinklers, för att svalka ner de som roar sig. Under helgerna kommer det att tusentals människor till Malaga centrum, men det är även värt ett besök mitt i veckan.

Recinto Ferial

På natten, som i andra städer, tar sig alla ut till feria-platsen "Recinto Ferial" som ligger i utkanten av stan. Här finna ännu fler attraktioner och "casetas" där folk roar sig. Om ni åker dit, var inte blyga utan dansa med! Malagaborna är mycket vänliga och välkomnar alla. Njut av kulturen, dansen, musiken och framför allt den underbara atmosfären.

Feria i Fuengirola

En av de sista som hålls på Costa del Sol är Fuengirola Ferian. Den brukar alltid hållas från den 6:e till den 12:e oktober. Feria i FuengirolaGå till centrum under dagen och fira med lokalbefolkningen eller besök Feriaplatsen lite senare för en fantastisk kväll ute.

Var inte rädd att ta med er barn och ungdomar, då det finns nöjen för alla åldrar! Fuengirolas Feriaplats ligger strax utanför centrum mot Los Boliches. Följ bara folkströmmen så hittar ni rätt.

Viktigt:

Ta med kontanter och lämna bilen hemma! Tusentals människor besöker ferian. För det första, om ni kommer med bil, så hittar ni ingen parkering i närheten och polisen har kontroller vid alla utfarter när ni vill åka hem.

De flesta attraktioner tar bara emot kontanter- Likaså när ni går till någon "caseta". Här köper man kuponger för det man ska äta och dricka. Dessa kuponger säljs normalt vid entrén, även här behövs kontanter. Dessa kuponger gäller bara i just den baren, så köp inte för många. Ni kan alltid köpa mer om ni vill stanna längre!

Andra evenemang

Utav alla stora evenemang som finns på Costa Del Sol är StarLite Festival och Feria de los Pueblos mina favoriter

Star Lite Festivalen

Star Lite-festivalen är en fantastisk årlig internationell musikfestival, som pågår under en månad. Från den sista veckan i juli till den sista veckan i augusti. Här samlas en mängd superkändisar! Olika typer av musik och artister från hela världen kommer till Costa del Sol för att delta i detta fantastiska evenemang.

Denna kulturella festival började 2012 och blev ganska snabbt en av de största och mest populära evenemangen på Costa del Sol.  Tusentals människor lockas från hela Spanien och till och med Europa.

Idén till festivalen

Idén till den här festivalen föddes efter en konsert som organiserades av den berömda spanska sångaren Julio Iglesias och den spanska tenoren Plácido Domingo. Tenoren höll ett framträdande i stenbrottet som ligger i Nagüeles, Marbella. Denna evenemangsplats, med stenväggar och natur runt omkring, gjorde det till ett naturligt auditorium med helt fantastiska akustiska egenskaper.

Det finns även andra evenemang som organiseras inom festivalen, som t.ex.:

StarLite Gastro; ett speciellt evenemang där de bästa lokala restaurangerna presenterar sina stjärnrätter.

StarLite Filmer; en gång i veckan förvandlas detta stenbrott till en stor utomhusbiograf med den största skärmen i Spanien!

StartLite Fashion; som spelar en stor roll inom festivalen. De mest lovande, unga och begåvade designerna och modellerna har här en guldchans att presentera sina verk för gästerna.

StartLite Disco; varje kväll blir stenbrottet ett diskotek i friska luften med alla slags teman. Ett måste för de festsugna!

Feria de Los Pueblos

Feria de Los Pueblos är en fantastisk, lokal och årlig händelse i Fuengirola. Den hålls på Feria platsen och här samlas en mängd olika kulturer från hela världen. Olika nationaliteter visar vad just deras land har att erbjuda i historia, geografi och kultur; musik, dans och naturligtvis sina allra bästa traditionella maträtter.

Här samlas människor från hela kusten för att ta del i denna populära festival!

Min familj missar aldrig ett tillfälle att njuta av denna spektakulära fest. Fullt av god mat från olika delar av världen, musik, dans och en mängd roliga aktiviteter! Hela dagen kan du gå mellan den ena "casetan" till den andra. Ett underbart sätt att tillbringa en helg tillsammans med familj och vänner!

Utan tvekan är denna festival en av de bästa kulturevenemangen på kusten!

ETT MÅSTE PÅ COSTA DEL SOL

Ett måste på kusten, oavsett om ni har köpt en fastighet här eller om ni letar efter en, är att utforska den rika kulturen som finns. En gång per år i Fuengirola finns det en mycket speciell feria som gör att alla nationer kan fira sin egen kultur.

"Feria de los pueblos" där olika nationaliteter bosatta på Costa del Sol möts.

Varje år (2020 från 29 april till 3 maj) på Feria platsen samlas tusentals människor. De kommer för att prova de kulturella läckerheterna från sina "co-expats"- dans, mat, musik till hantverk. En fantastisk och billig resa världen över.

Uruguay och Argentina konkurrerar hårt med att om att skryta om rättigheten till den bästa BBQ på kusten. Det verkar som om publiken trycker på. I vilket fall som helst så är det absolut inte veganvänligt.

Många nationaliteter

Varje nationalitet (i år 34 olika!) har sin egen "caseta", ett hus med scen och serveringsmöjligheter. Det finns många underbara sevärdheter, dofter och läckerheter att njuta av. En riktig godbit för människor i alla åldrar. Som ni kan föreställa er så är den kubanska "casetan" alltid fylld med människor som njuter av den karibiska musiken. Den brasilianska paraden är full av livliga färger och de irländska musikgrupperna är också mycket populära.

Alla borde uppleva denna underbara, färgglada och vibrerande Feria!

KARNEVAL

Kulturevenemang på Costa del Sol! Spanien har en lång historia när det gäller att fira karneval. Återigen, olika versioner och traditioner i olika territorier. Till exempel har Las Palmas en karneval som liknar den i Rio de Janeiro, men naturligtvis i en mycket mindre version.

Jag tycker om karnevalen i Cadiz där det genom tiderna tagits fram några helt fantastiska musiklåtar och texter. Denna karnevalen har blivit oerhört populär med bussar av turister från hela världen.  Mer festliga, glada och vänliga människor än Gaditanos (Cadiz-borna) är svåra att hitta.

Mellan det gudomliga och det hedniska Kulturevenemang på Costa del Sol!

Det finns många  tillställningar som baseras på den katolska tron i Spanien. Även om ni inte är av samma tro så  är det evenemang som är värda att uppleva. Åtminstone en gång i livet. Om ni bestämmer er för att köpa en fastighet på Costa del Sol så kommer ni att ha turen att kunna uppleva dem många gånger.

Före påskhelgerna så firas det som för mig är min favoritfest! Man kan klä ut sig till vem och vad som helst. Jag menar naturligtvis KARNEVAL. Även om dess ursprung inte är spanskt så har karnevalen blivit nästan som en religion här. För alla som tycker om denna festival, så är Cadiz dess "heliga" stad.

Karneval i Malaga

Dock har även Malaga fått sin officiella karneval. Under fyra decennier har den vuxit och blivit mycket populär. Med alla grupper; sångkörer och kvartetter, klädda i underbara kostymer som sätter färg på februari månad.

Den officiella grupptävlingen, börjar i auditoriet "Maria Victoria" medans semifinal och final hålls i Cervantes Teatern i gamla stan. Detta är fantasins tid; parader av unika och originella dräkter med fantasisminkade ansikten. Kulturevenemang på Costa del Sol!

Karneval är en tid för protestsånger och det är en av de få evenemang som inte har någon censurering, utan man har 100% yttrandefrihet.

Det är ett firande där sångerna ger både bra och dålig kritik till olika statliga enheter eller politiska parti. Å andra sidan så hyllar de alltid sin stad med den kärlek och respekt som den förtjänar. Det jag gillar mest är hur de skämtar och driver med allt utan att förlora respekten.

När firas den

Karnevalen börjar på en torsdag och slutar på en tisdag men sedan några år tillbaka har den blivit längre och innesluter 2 helger. En av de vackraste traditionerna sker den sista helgen.  Stan fylls av parader och grupper som sjunger sina sånger i varje hörn. Kulturevenemang på Costa del Sol!

Runt 20:00 anländer alla till "Plaza de la Constitución" där det berömda "blomsterkriget" utförs. En tradition som meddelar att det bara är en karnevalsdag kvar.

På söndagen samlas alla grupper samt publik för att följa den traditionella ansjovis-statyn till dess "jordfästning" på stranden i Malagueta.

Med detta säger de farväl till Guden Momo, en hednisk gud.

Påsk

Kulturevenemang på Costa del Sol! Spanien är ett katolskt land och det finns många hängivna som tycker att påsken är årets största händelse. Jag skulle nästan våga säga mer än jul.

De tar sina helgon på parad, var stad på sitt sätt.Påsk firande

De långa paraderna brukar ta en paus ganska så ofta. Helgonen bärs av män till fots (vissa går t.o.m barfota), hur många män beror helt på hur stort helgonet är.

När de tar sin paus så är det alltid någon som sjunger för att hedra helgonet. Även om ni inte är av katolsk tro så är detta en upplevelse värd att vara med om.

Romeria

Om jag minns rätt, så är denna tradition baserad i tron på Virgen del Rocio, vars kapell ligger i El Rocio, Huelva. Ursprungligen är detta ett firande av alla hängivna till Jungfru María. Människor kommer från när och fjärran, fast i allmänhet från olika delar av Andalusien, för att se Jungfrun Rocio.

En tid att umgås med alla

Varje stad har normalt sina egna Romerior (för stadens helgon). Vagnar, fyllda med vackert klädda damer och herrar, dras av hästar eller tjurar. Normalt håller man till ute på landet eller en Feriaplats, för att kunna njuta och fira utomhus.

Vanligtvis firas Romerian en vecka innan stadens årliga Feria. Ett kulturevenemang som absolut måste upplevas på Costa del Sol!

Romeria San Miguel

Romería de San Miguel i Torremolinos är inte bara min favorit när det gäller kulturevenemang, utan det är absolut min favorithändelse på hela året.Kulturevenemang på Costa del Sol!

Normalt firas den sista söndagen i september och innebär början på Torremolinos Feria,  San Miguel Ferian.

Jag tror inte att jag har missat en enda under mina nästan 30 år på Costa del Sol!  Jag har bjudit in många vänner, bekanta och familj och de kommer tillbaka år efter år.  Så bra är den!

Pilgrims Festival

En Romeria är en katolsk pilgrimsfestival som går från en punkt och slutar vid en ermita (kapell) där deras ”jungfru” eller helgon hålls.Kulturevenemang på Costa del Sol!

I Torremolinos börjar de på Avenida de Manantiales. Det finns hundratals dekorerade vagnar som dras av hästar, tjurar eller traktorer. Man samlas kring 8 på morgonen och väntar på att vagnståget ska dra mot skogen där festivalen väntar.

De är vackert dekorerade vagnar fyllda med mat, dryck och hela familjer. Kvinnorna är klädda i vackra flamenco klänningar och männen i sina traditionella kostymer.

För hela familjen

Gamla som unga, alla deltar. De är en långsam promenad genom stadens gator tills man kommer fram till skogen. Man stannar ofta på vägen. Flamenco-musik, dans, mat och dryck delas ut till folkmassorna. Människor står längs med gatorna och följer sedan processionen hela vägen till dess slutdestination.

Det tar ca. 3 timmar att komma fram och vid detta laget är alla ganska så glada. Skogen livas upp med sång och dans. Varje grupp har sitt område där de festar för fullt. Det finns olika sorters musik från alla håll. Stämningen är helt fantastisk och det är lätt att mingla och dansa med.

Kulturevenemang på Costa del Sol!

Lätt att gå med

Om ni inte tillhör någon av dessa grupper eller familjer, oroa er inte. Det finns en mängd små barer där man kan sitta ned och beställa både mat och dryck. Det är så välkomnande att man verkligen känner sig som en del av dem alla.

Den här dagen på året känner jag mig som en spansk zigenare. Jag kanske var det i mitt förflutna liv eftersom jag älskar deras musik och aldrig bodde på ett och samma ställe i mina yngre år!

Alla som har köpt en fastighet i Torremolinos (eller funderar på att göra det) bör verkligen uppleva "La Romeria de San Miguel". Det visar verkligen vilka varma och välkomnande människor spanjorerna är och vilken samhällsanda det finns här.

Teatrar / liveföreställningar / konserter

På tal om kulturevenemang på Costa del Sol!

Det finns också ett stort urval av teatrar, musikaler, baletter, shower, konserter (filharmonisk, rock, blues, jazz etc.) i området. Det finns många olika teatrar och sporthallar där dessa håll.

Några exempel (i Málaga): Teatro Cervantes, Teatro del Soho, La Cochera Cabaret, FYCMA, Palacio de Deportes Jose MªMartin Carpena- Bara för att nämna några.

I Fuengirola hittar ni den enda teatern på Costa del Sol (vad jag vet om) där de har uppträdanden på engelska; Salón Varietes.

Detta är bara några av de få kulturevenemang som finns på Costa del Sol! 

Contacte con nosotros

Rellena tus datos a continuación

Al enviar este formulario, confirmas que aceptas la Política de privacidad y el Descargo de responsabilidad

Related Articles

Is water supply a factor when buying a property on the Costa del Sol?

Daniel Holmquist - certified listing agent in Spain

Corona 2020 – forecast for the Costa del Sol Property Market?

Événements culturels sur la Costa del Sol!

Noticias relacionadas

 

Is water supply a factor when buying a property on the Costa del Sol?

July 2023

When I was a child in the 1980-ies, I spent my summers in Benalmadena and I remember that the water...

Leer más

 

Daniel Holmquist - certified listing agent in Spain

July 2022

What brought you to Spain and how long have you been living on Costa del Sol? I came to Spain in la...

Leer más

 

Corona 2020 – forecast for the Costa del Sol Property Market?

May 2020

Corona 2020 – forecast for the Costa del Sol Property Market? This is our forecast for the Costa del...

Leer más

 

Événements culturels sur la Costa del Sol!

April 2020

Il y a tellement de choses à faire sur la Costa del Sol! Nous avons demandé leur avis à nos collabor...

Leer más