Varför välja Costa del Sol?

Under mina år som mäklare i Calahonda har jag ofta fått frågan; Varför ska jag köpa just här? Varför Spanien? Varför Costa del Sol?

Under åren har det varit ”modernt” att köpa utlandsbostad i många olika länder men det verkar som Spanien hela tiden återkommer som favorit. Under flera år var Thailand en stor favorit bland just svenskarna, medan engelsmännen runt 2008 började köpa lägenheter i Marocko, Turkiet och Bulgarien. 2008 var priserna på Costa del Sol höga, nyproduktionen låg och det gjorde att kunder med en mindre budget var tvungna att söka sig till andra länder, fast första valet många gånger varit Spanien. De senaste fem åren har dock Spanien varit i topp igen och jag tror att anledningarna är många.

Framför allt är Spanien ett väldigt tryggt land, ligger geografiskt rätt i Europa, och på Costa del Sol har vi en mycket bra infrastruktur. Att man som EU medborgare kan dra fördel av sjukvård är så klart en viktig faktor som många frågar om. Geografiskt når man Costa del Sol enkelt, billigt och snabbt med bra flygförbindelser. Annat var det när min familj köpte boende här 1989, då fick vi oftast flyga Göteborg-Köpenhamn-Malaga, och ibland med extra stopp i Madrid! Att nu hoppa på ett billigt direktflyg är en helt annan värld.

Den underbara kulturen gör så klart sitt, och framför allt det fantastiska vädret! I skrivande stund i slutet på oktober har vi strålande sol, blå himmel och sommarvärme.

Det verkar inte finnas många saker som oroar folk så mycket att de avstår från sin dröm i Spanien. Som mäklare sålde jag min första lägenhet den 11 september 2001 och då trodde världs-analytikerna att undergången var nära... Sedan följde oroligheter i världen; invasion av Afganistan, Irak krig (som Spanien deltog i), pandemier som svininfluensa, fågelinfluensa, Sars, mer krig, flyktingkriser etc., etc. Inget av allt det gjorde att våra kunder från norra Europa avstod från sin dröm i solen. En del av dessa händelser gjorde nog bara längtan starkare.

Det enda som tillfälligt slog hål på drömmen var när priserna blev för höga och bankerna slutade låna ut i samband med den globala finanskrisen efter Lehman Brothers fall.

Bankkriser och fallande bostadspriser är nu ett minne blott och Spanien har som land visat prov på att vara ett tryggt resmål även under hela denna tid.

Andra delar av Spanien har nu problem med vattentillgången, medan vi på Costa del Sol fortfarande har god kapacitet att ta hand om lokalbefolkning turister och en massa golfbanor!

Man kommer snabbt fram på Costa del Sol tack vare de fina vägarna. Naturen finns nära och utflyktsmål som Siera de las Nieves, Caminito del Rey, Granada, Cordoba och Alcazaba i Malaga är helt fantastiska! I Sierra Nevada har vi en underbar skidort som man når på kort tid i bil.

Till slut kommer de flesta till slutsatsen: Varför inte välja Costa del Sol för mitt utlandsboende?

Välkomna!

Artikel tidigare publicerad i Svenska Magasinet

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E.  Christofer är från Göteborg, Sverige men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD.

Get In Touch

Fill in your details below

By submitting this form, you confirm that you agree to our website Privacy Policy & Disclaimer

Related Articles

Waarom kiezen steeds meer landgenoten voor een woning in Torrequebrada, Benalmadena?

Lotus Jardinana Nieuwe ontwikkeling Costa del Sol Spanje!

Mi restaurante favorito en la Costa del Sol

Looking for a Property for Sale in Calahonda? Get your Euros in the Bancos!

Related News

 

Waarom kiezen steeds meer landgenoten voor een woning in Torrequebrada, Benalmadena?

October 2022

Gelegen aan de Costa del Sol, op de grens van Benalmadena en Fuengirola vindt u Torrequebrada. Deze...

Read More

 

Lotus Jardinana Nieuwe ontwikkeling Costa del Sol Spanje!

December 2020

Lotus Jardinana Nieuwe ontwikkeling Costa del Sol Spanje! Nieuwe luxe ontwikkeling van appartementen...

Read More

 

Mi restaurante favorito en la Costa del Sol

April 2020

Mi restaurante favorito en la Costa del Sol! Gran parte del placer de vivir en la Costa del Sol, son...

Read More

 

Looking for a Property for Sale in Calahonda? Get your Euros in the Bancos!

November 2015

So, you’re looking for property for sale in Calahonda. And you’re preparing for an exciting new life...

Read More